Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Samenleving 4 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

In deze Europese landen leven mensen het langst én het kortst

Hoewel de landen in Noord-Europa het meest welvarend zijn, is de levensverwachting van de inwoners in een Zuid-Europees land het hoogst. In Oost-Europa leven mensen het kortst. 

Het zal iets te maken hebben met de Zuid-Europese keuken, die tot de gezondste ter wereld behoort, en met hun iets meer relaxte levensopvatting dan de gestreste Hollanders. In Spanje leven de mensen maar liefst 1,9 jaar langer dan in Nederland. Misschien moeten wij ook eens nadenken over een dagelijkse siesta. Onder werktijd, uiteraard.

Landen in Europa met de hoogste levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting in Europa bedraagt 80,1 jaar. Als je het ons nu vraagt, zouden we ervoor tekenen. Als Nederlander word je met een beetje geluk nog iets ouder. Onze gemiddelde levensverwachting is 81,4 jaar. Hiermee behoren we slechts tot de middenmoot (plaats 13) van Europese landen met de hoogste levensverwachting. De top 10 is als volgt.  

LandGemiddelde levensverwachting
1. Spanje83,3 jaar
2. Noorwegen83,2 jaar
3. IJsland83,2 jaar
4. Zweden83,1 jaar
5. Italië82,7 jaar
6. Luxemburg82,7 jaar
7. Frankrijk82,4 jaar
8. Ierland82,4 jaar
9. Finland81,9 jaar
10. België81,9 jaar
Bron: Euronews

Wiens wieg op een willekeurige plek in Europa stond in het jaar 2021, had op dat moment een levensverwachting van 82,9 jaar (als vrouw) en 77,2 jaar (als man). Een behoorlijk verschil, al kun je als man dit gat dichten door je minder te gedragen als een man (te hard rijden, veel drinken, veel roken) en meer als een vrouw (beter rijden, gematigd drinken, niet roken).

Sinds 2000 is de levensverwachting in de meeste Europese landen flink gestegen; in Nederland met zo’n drie jaar. Alleen in Bulgarije daalde de levensverwachting sinds 2000 met 0,3 jaar. De Bulgaren behoren dan ook tot het land met de laagste levensverwachting van heel Europa.

Landen in Europa met de laagste levensverwachting

In Bulgarije leven de mensen gemiddeld precies tien jaar korter dan in Nederland. De levensverwachting voor iemand die in 2021 geboren werd is maar 71,4 jaar. Deels is dit te verklaren door de hoge kindersterfte (5,6 van de 1000 baby’s overlijden voor hun eerste levensjaar). In landen als Finland en Zweden zijn er maar 1,8 sterfgevallen per 1000 baby’s. Daarnaast heeft Bulgarije een rammelende gezondheidszorg en gaan er veel meer mensen dood aan een hartaanval dan elders in Europa.

Naast Bulgaren, geven ook Slowaken (74,6 jaar), Letten (73,1 jaar) en Hongaren (74,3 jaar) de pijp relatief gauw aan Maarten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.