Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voeding 29 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze frisdranken bevatten meeste én minste suiker

Denk je dat je lekker bezig bent door een appelsapje te drinken in plaats van een cola, blijkt dat jezelf juist aan het vergiftigen bent met een dubbele hoeveelheid suiker. Aan dit soort vergissingen maakt het Voedingscentrum een eind met de ‘suikerklontjesposter’.

Hoewel niet iedereen blij is met de Nutri-score, zijn wij dat wél. Sindsdien kopen we namelijk geen smoothies meer. We dachten altijd dat we goed bezig waren met een groene spinazie-avocado-sinaasappel-smoothie, maar sinds de knalrode E op de verpakking weten we dat we belazerd worden. Die groene drab zit vol suiker.

Het Voedingscentrum lanceert een campagne waarmee men een extra licht schijnt in de troebele wereld van frisdranken. Met de ‘suikerklontjesposter’ zie je in één oogopslag hoeveel suiker er in je frisdrank zit. Een goed initiatief vinden wij, want op veel frisdranken ontbreekt nu nog een label van de Nutri-Score. Gelukkig hebben we cola altijd al veel lekkerder gevonden dan appelsap. 

Meest suikerhoudende frisdranken

De kleine logootjes van de Nutri-score zijn niet altijd even overzichtelijk. Wat dat betreft is de ‘suikerklontjesposter’ van het Voedingscentrum nu al een succes. In één oogopslag zie je welke frisdrank het meeste suiker bevat. Voor dit artikel vertalen we de posters naar een top 10 van ongezonde frisdranken. Let wel, het gaat om een dwarsdoorsnede en niet álle frisdranken zijn meegerekend. Het geeft in ieder geval een goed beeld.

Top 10 ongezonde frisdrank

FrisdrankSuikerklontjes per blikje/flesje
1. AA-Drink8 klontjes
2. Jumbo Appelsap8 klontjes
3. Red Bull7 klontjes
5. Coca Cola Cherry7 klontjes
6. Fernandes Rood6,5 klontjes
7. Jumbo Sinas6,5 klontjes
8. Chocomel6 klontjes
9. Aquarius Lemon5,5 klontjes
10. Gewoon Sinas4,5 klontjes

Vooral de gedeelde eerste plaats van appelsap is een eyeopener − je denkt toch aan appels (dus gezond) als je zo’n drankje koopt. Niets is minder waar. 

Ook in Zero-sugar zit suiker

Zelfs in een Zero Sugar-drankje zit nog een beetje suiker, zoals we zien bij Fanta Exotic, maar niet veel. Ook de drankjes die wij vroeger altijd mee naar school namen zijn relatief oké. Geen zin om iedere keer dat je een blikje drinken koopt dit artikel op te zoeken? Het Voedingscentrum verkoopt hun ‘suikerklontjesposters’ voor de schappelijke prijs van 1 euro. Kun je het op de keukendeur plakken, voor jezelf of je kids!

Hieronder zie je de twee varianten die door het Voedingscentrum zijn gemaakt. Ieder suikerklontje op de poster staat gelijk aan vier gram suiker.

In deze frisdranken zit het meeste suiker en suikerklontjes volgens het voedingscentrum
(Afbeelding: Voedingscentrum)
suiker in frisdrank top 10 gezond ongezond (2)
(Afbeelding: Voedingscentrum)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.