Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 18 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederland bij kaalste landen op aarde en dit doe je tegen kaalheid

Geen continent herbergt zoveel kale mannen als Europa. Ook in Nederland eindigen veel mannen onvrijwillig kaal. Kunnen we hier (naast een tripje naar Turkije) iets tegen doen of zit het simpelweg in onze genen?

Voor veel (jonge) mannen is het een pijnlijke gewaarwording. Het dunner worden van het haar, de groeiende inhammen boven de slapen en het kalen van de kruin. Een volle haardos staat voor hen symbool voor jeugdigheid en sexappeal. Uiteraard is dit een misvatting − wij kennen geen man van 35 die er zo jeugdig uitziet als Michael van Gerwen (sexappeal is een kwestie van smaak) − maar alsnog is Manners benieuwd naar de wereldwijde verschillen in kaalheid bij mannen.

Top 10 landen met de meeste kale mannen

Van de top tien landen met de meeste kale mannen, liggen er acht in Europa. Nederland staat op de zevende plaats: 38,9 procent van onze mannen zijn kaal of kalend. In drie landen ligt het percentage boven de 40 procent: Tsjechië (42,79%), Spanje (42,6%) en Duitsland (41,2%).

LandPercentage kale of kalende mannen
1. Tsjechië42.79%
2. Spanje42.6%
3. Duitsland41.2%
4. Frankrijk39.24%
5. Verenigd Koninkrijk39.23%
6. Italië39.17%
7. Nederland38.9%
8. Verenigde Staten37.89%
9. Canada36.29%
10. België36.02%

Bij landen aan de andere kant van de aardbol liggen de percentages een stuk lager. In Indonesië wordt maar 26,92 procent van de mannen kaal, in Colombia 27,04 procent en in China 30,91 procent. Deze verschillen hebben deels een genetische verklaring, maar er zijn ook factoren waar we zelf invloed op uitoefenen.

Oorzaken van kaalheid bij mannen

Dat vooral westerse mannen in groten getale kaal worden, komt in de eerste plaats door een genetische gevoeligheid voor dihydrotestosteron. Dit zorgt voor male pattern baldness, een vorm van kaalheid die zich kenmerkt door enerzijds een terugtrekkende haarlijn en anderzijds een kalende kruin.

Tegen een genetische gevoeligheid voor dihydrotestosteron is in principe weinig te doen, tenzij je om een of andere reden je testikels verliest. Aangezien dihydrotestosteron een bijproduct is van testosteron, een hormoon dat in de testikels wordt gemaakt, stopt het kaalwordingsproces bij mannen die gecastreerd raken. Een praktische oplossing zouden we dat echter niet willen noemen.

Dit kun je doen tegen kaalheid

Er zijn ook nog andere redenen waarom westerse mannen in groteren getale kaal worden dan bijvoorbeeld Indonesiërs of Chinezen. Deze zijn leefstijlgerelateerd. Wie een leefstijl wil adopteren die de kans op een volle haardos zo groot mogelijk maakt, eet niet te veel vlees en geen ultrabewerkt voedsel. Ook te veel zitten, te veel stress en te weinig zonlicht dragen bij aan haarverlies.

Al met al is 20 procent van onze kaalheid leefstijlgerelateerd en 80 procent genetisch. Een goede voorspeller is je opa aan moeders kant. De genen die kaalheid voorspellen bevinden zich voornamelijk op het x-chromosoom, en die krijg je van je moeder.

Lees hier welke natuurlijke manieren er bestaan om kaalheid te voorkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.