Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 28 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

In deze ongezonde bezigheid is Nederland Europees Kampioen

We zijn de beste! En niet alleen van Berlijn, of van Londen, MAAR VAN HEEL EURO-… hm, misschien niet zo gepast om helemaal Louis van Gaal te gaan. We zijn dan wel Europees Kampioen, maar helaas in een kankerverwekkende activiteit. Van alle Europeanen zitten Nederlanders met afstand het meest.

Nederlanders is Europees Kampioen zitten. Niet op een paal of in een ijsbad (waar oplichter Wim Hof ooit het wereldrecord van had), maar gewoon op een bureaustoel of bank. En daar krijg je − het zal ook eens niet − kanker van.

Een mensenlichaam is niet gemaakt om te zitten

Een mens is evolutionair ontwikkeld om door het bos te rennen, in bomen te klimmen en aan lianen te slingeren. Ons lichaam is ons gereedschap, en net als andere gereedschappen kun je het niet op een andere manier gebruiken zonder dat het kapot gaat.

Zoals je met een vork geen blik kunt openen en met een lul niet op een drumstel moet slaan, is het eveneens onverstandig om een mens de hele dag te laten zitten.

Nederland is Europees Kampioen zitvlees kweken

Gemiddeld zitten we in Nederland bijna 9 uur per dag, waarvan 4,5 uur op kantoor, 1 uur in de auto of trein en 3,5 uur thuis. Dit blijkt uit een pas verschenen onderzoek van TNO. Daarmee zijn we met afstand Europees Kampioen zitvlees kweken.

Waar in andere landen maar 11% van de beroepsbevolking meer dan 8,5 uur per dag zit, is dat bij ons maar liefst 26%.

De gezondheidsrisico’s van zitten

Als je een mensenlichaam te veel laat zitten, gaat er binnenin vanalles mis. De suikerniveaus lopen op, er wordt geen vet meer verbrandt en het bloed en de lymfevloeistoffen gaan minder snel stromen. Hierdoor loop je 10 tot 20% meer kans op hart- en vaatziekten en kanker. Ook verslechtert je weerstand en krijg je sneller diabetes type 2.

En natuurlijk is zitten funest voor de onderrug, een gezondheidsklacht waar inmiddels 1,9 miljoen Nederlanders mee kampen (waar ondergetekende er één van is).

Gevaren niet serieus genomen

Het voelt een beetje hypocriet om een artikel te schrijven over de gevaren van te veel zitten. Als ondergetekende om zich heen kijkt, ziet hij namelijk de hele redactie van Manners zitten en die van Want en Metro ook (die zitten net als wij bij Mediahuis). Zelf zit ik ook. Onze bureaus kunnen in principe omhoog naar sta-positie, maar dat doen we nooit.

Onderzoekers zouden zeggen dat dit komt omdat wij net als de meeste mensen de gevaren van zitten onderschatten. In tegenstelling tot veel andere ongezonde dingen voelt zitten niet slecht. Als je een sigaret rookt of een fles wijn opdrinkt, dan voel dat er van binnen vanalles kapot gaat. Maar zitten voelt best goed. Hierdoor voelt het niet heel urgent om iets te veranderen.

Zitten gezondheid Nederland kampioen TNO
Staand vergaderen is een van de manieren om minder te zitten (Afbeelding: ANP)

Tips om minder te zitten

En toch is 10 of 20% minder kans op kanker best iets om een beetje moeite voor te doen. Staand werken is in het geval van ondergetekende blijkbaar te veel moeite, maar in het rijtje door de onderzoekers geopperde tips zijn deze drie wat mij betreft wel te doen:

  • Een glas in plaats van een flesje water op je bureau zetten, zodat je vaker naar de kraan moet lopen.
  • Afwisselend zittend en liggend tv kijken.
  • Een rondje wandelen als je met iemand op kantoor een gesprek houdt in plaats van in zo’n glazen hok te gaan zitten.

Gezond én fit worden?

Naast gezond ook nog fit worden? Check dan deze tips voor de sportschool waarmee je het snelst resultaat ziet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.