Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 5 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De top 10 dikste landen van Europa, Nederland ruikt podiumplaats

Het Centraal Bureau voor de Statistiek markeerde deze week een moddervette mijlpaal in onze vaderlandse geschiedenis. Voor het eerst kampt meer dan de helft van de Nederlanders met overgewicht. Eén troost: in internationaal opzicht zijn we niet het dikste jongetje van de klas. Integendeel.

Wie weleens in de sauna, het Tikibad of het strand van Zandvoort rondloopt, weet het allang: veel Nederlanders eten te veel en te ongezond. Dit werd deze week bevestigd door nieuwe cijfers van het CBS. 51% van de Nederlanders heeft overgewicht en 16% lijdt aan obesitas, oftewel ‘ernstig overgewicht’. 1% valt onder de categorie ‘morbide obees’.

Wanneer heb je overgewicht?

Vanaf een BMI hoger dan 25 heb je overgewicht. In de praktijk komt dit erop neer dat een man van 1.80 meter tot 80 kilo een gezond BMI heeft. Vanaf 81 kilo valt hij nipt in de categorie ‘overgewicht’.

Ben je als vrouw ongeveer 1.70 meter lang en heb je een gewicht van 72 kilo? Dan kun je vanavond het best de zakken chips links laten liggen. Zodra je nog een kilo aankomt, overschrijdt je als vrouw dan namelijk de grens van ‘gezond’ naar ‘overgewicht’.

Wil je je eigen BMI berekenen? Dat kan bijvoorbeeld met deze tool op de website van het Voedingscentrum.

De dikste landen van Europa

Als we kijken naar de internationale staat van het menselijk lichaam, komen de Nederlandse cijfers in een ander perspectief te staan. Ironisch genoeg hoort het dikste Nederland uit de geschiedenis juist bij de dunste landen van Europa. De opmars van zwaarlijvigen is namelijk in vrijwel de hele wereld gaande.

Overgewicht BMI dikste van europa.
Deze Kroatische vrouw kan het goed hebben, maar haar landgenoten kunnen beter wat minder hamburgers eten (Afbeelding: ANP)

Zo zijn er op dit moment veel meer mensen met overgewicht in de wereld dan met ondergewicht. Verkopers van scootmobiels zullen in hun nopjes zijn, maar voor de rest is dit uiteraard een zorgwekkende trend. Het dikste land van de wereld is Tonga. Hier heeft maar liefst 77% obesitas (de overtreffende trap van overgewicht), een kwalificatie die je vanaf een BMI van 30 bereikt.

dikste landen van europa tonga cbs
Ook het hoofdpersonage van de Disney-film Vaiana (dat zich afspeelt op Tonga) was op zijn minst stevig gebouwd. Volgens sommigen stigmatiserend, anderen zeggen dat het waarheidsgetrouwe representatie is (Afbeelding: Walt Disney Studio)

Tonga hoort bij de eilandengroep Polynesië, dat zich midden in de Stille Oceaan bevindt. Hieronder zie je welke landen tot de dikste landen en de dunste landen van Europa horen.

Dikste landen van Europa

Land Percentage van inwoners met overgewicht
1. Malta 65%
2. Kroatië 65%
3. IJsland 62%
4. Tsjechië 60%
5. Hongarije 60%
6. Finland 59%
7. Turkije 59%
8. Slowakije 58%
9. Polen 58%
10. Griekenland 58%

‘Dunste’ landen van Europa

Land Percentage van inwoners met overgewicht
1. Italië 46%
2. Frankrijk 47%
3. Luxemburg 48%
4. Cyprus 50%
5. Nederland 51%
6. België 51%
7.  Denemarken 51%
8. Noorwegen 52%
9. Zweden 53%
10. Oostenrijk 53%

Nederland naar het podium: zo val je het snelst af!

Wil je Nederland naar een podiumplaats helpen in het klassement van de dunste landen van Europa? Check dan in dit artikel hoe je van je buikvet afkomt. Of lees hier wat Jonah Hill deed om zichzelf om te toveren van vetzak naar gespierde spijker.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.