Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gezondheid 6 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo bescherm je jezelf tegen ‘het asbest van de toekomst’

Eens in de zoveel tijd ontdekken wetenschappers dat een stofje waaraan we ons elke dag lachend blootstellen, godsgruwelijk giftig blijkt te zijn. Denk aan asbest, PFAS of Chroom-6. Manners tuurt in de glazen bol en voorspelt wat ‘het asbest van de toekomst’ gaat worden. En we vertellen er ook alvast bij wat je ertegen kunt doen.

Ze zijn overal, van de Marianentrog tot Antarctica. Zelfs onze lichamen zijn ze al binnengedrongen. Hoe schadelijk ze zijn weet niemand, maar wij denken dat  ze wel eens ‘het asbest van de toekomst’ kunnen worden. We hebben het over microplastics.

Microplastics: het asbest van de toekomst?

De eerste tekenen dat microplastics veel schadelijkers zijn dan tot nu toe bekend, dienen zich reeds aan. Zo vermoeden wetenschappers dat ze een hand hebben in een zorgwekkende trend: de achteruitgang van de spermaproductie in mannen.

Onze hangende fabrieken produceren nog maar de helft van het aantal spermacellen ten opzichte van 1970. Ook de kwaliteit is slechter. In vergelijking met 1970 is het aantal zwemmertjes met een defect (zoals een misvormde kop of een gemankeerde propellorstaart) met 30% gestegen.

De relatie tussen microplastics en onvruchtbaarheid

Niemand weet waardoor dit komt, maar de eerste wetenschappelijke onderzoeken die suggereren dat microplastics een rol spelen in de teloorgang van het mannelijk zaad, zijn inmiddels gepubliceerd. Zo constateerden wetenschappers in dit onderzoek dat het sperma van muizen slechter wordt na blootstelling aan microplastics.

Op cellulair niveau is het al langer duidelijk dat microplastics ook schade in mensen aanrichten. Lees hiervoor bijvoorbeeld dit onderzoek uit Science. Hierin zagen onderzoekers dat hoeveelheden microplastics die vergelijkbaar zijn met onze omgeving een negatief effect hebben op de levensvatbaarheid van menselijke cellen.

Meer onderzoek komt er gauw aan. In Nederland alleen al zijn op dit moment vijftien onderzoeken bezig waarin wetenschappers de schadelijkheid van microplastics onderzoeken.

Ook als deze uitwijzen dat microplastics het nieuwe asbest zijn, duurt het nog wel even voordat er iets gebeurt. Pas na een hoop gelobby, gedebatteer, nepnieuws over en weer en een doofpotje hier of daar, wordt er pas actie ondernomen. Precies zo ging het namelijk bij asbest.

Wat kun je doen tegen microplastics?

Wij nemen het zekere voor het onzekere en verklaren bij dezen alvast de oorlog aan microplastics. Alleen, hoe doe je dat? Het zit immers overal: in ons water, in onze lucht en in ons eten.

microplastics
Maxima zal zich over een paar jaar voor haar kop slaan, zodra ze hoort hoe schadelijk de microplastics zijn die ze met dit flesje water achterover heeft geslagen. (Afbeelding: ANP)

Laten we een beginnetje maken met water. Een makkelijke manier om microplastics uit je lichaam te weren, is namelijk door geen water uit plastic flesjes te drinken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je 240.000 deeltjes microplastics binnenkrijgt bij het drinken van één flesje water. Drink je Nederlands kraanwater, dan zijn dit maar 18 deeltjes per duizend liter. Dat scheelt weer een paar gehandicapte spermacellen!

Meer tips tegen microplastics

Een andere tip lees je in dit artikel, waar we snijplanken zonder microplastics testen. Klinkt saai, maar over een paar jaar zul je ons dankbaar zijn!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.