Coen Grutters
Coen Grutters Huizenmarkt 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo woon je in Amsterdam voor minder dan gemiddelde huizenprijs

Woningen zijn nog altijd schreeuwend duur, met name in onze hoofdstad. Maar wie het concept ‘huis’ laat varen, kan toch voor minder dan de gemiddelde huizenprijs Amsterdam zijn thuis noemen, zo bewijst deze Funda-woning.

Met die woordgrap komen we direct tot de kern: wonen op een woonboot. Eerder hebben we een aantal Amsterdamse woonboten op een rijtje gezet. Toen gaven we al aan dat deze vorm van wonen in Amsterdam nog altijd niet bepaald goedkoop te noemen is, maar is het betaalbaarder dan een grachtenpand.

Wonen in Amsterdam

Datzelfde geldt voor het drijvende stulpje in de Prinsengracht dat we vandaag uitlichten. Je krijgt hier alles wat Amsterdam-aanbidders van de stad verlangen. De Funda-woonboot ligt immers midden in de bruisende Jordaan en je woont dus uiterst centraal.

Amsterdam woonboot wonen gemiddelde huizenprijs te koop Funda
De desbetreffende woonboot. (Afbeelding: AWN Makelaardij)

“Op dit deel van de Prinsengracht, tegenover het Anne Frankhuis en de Westertoren, valt altijd wat te zien en te beleven. En als je je terugtrekt aan boord, vind je alles wat je nodig hebt voor een klein huishouden”, schrijft de makelaar.

Funda-woonboot van 30 vierkante meter

In typisch Amsterdamse stijl hoef je niet op veel ruimte te rekenen. Het totale woonoppervlak bedraagt een bescheiden 30 vierkante meter. Aan de ene kant van de Funda-woonboot tref je de slaapkamer en aan de andere kant de woonkeuken waar zich ook een airco-unit bevindt.

Ertussenin zit een gangetje met een deur naar de badkamer. Hier tref je een douche, toilet en wastafel. “Het interieur is netjes afgewerkt in lichte tinten en met karaktervolle houten vloer”, schrijft de makelaar. Het is inderdaad een sfeervol geheel.

Minder dan gemiddelde huizenprijs

Wat betaal je voor het woonvlot op Funda? 350.000 euro. Oei, dat is nog altijd een flinke smak geld. Wel is het minder dan de gemiddelde huizenprijs van ruim 420.000 euro (en zeker dan de nog hogere gemiddelde woningprijs in Amsterdam). Maar ja, je krijgt er dan ook veel minder voor terug dan een gemiddeld huis. Per vierkante meter betaal je immers een schrikbarende 11.667 euro. Tja, het blijft Amsterdam, hè.

Goedkope villa te koop op meest klimaatbestendige plek in Nederland

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.