Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voeding 21 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit land heeft de gezondste keuken en Nederland scoort belabberd

Veel gezonder dan deze oer-Hollandse stamppotten ga je het niet krijgen. Toch zijn we niet heel verrast dat Nederland niet bovenaan het lijstje van meest gezonde keukens van Europa staat. Dat Griekenland op één prijkt, verrast ons echter eveneens.

Hoewel wij ons na een avondje uiteten bij de Griek allesbehalve gezond voelen, voert de Griekse keuken veel lijstjes van gezondste cuisines van Europa aan. Sommige voedingsjournalisten noemen het zelfs de meest gezonde keuken van de wereld. Het blijkt dat ze in Griekenland zelf helemaal niet de schalen vol gekruid vlees eten die ze aan ons in Nederland serveren.

Griekse keuken gezondste van Europa

De eerste grote studie waarin de verschillende cuisines van de wereld met elkaar werden vergeleken, is The Seven Countries Study uit de jaren 50. Grappig is dat Nederland een van de zeven landen is (samen met Joegoslavië, Italië, Verenigde Staten, Finland, Japan en Griekenland) die in een onderzoek dat meerdere decennia omspande werd onderzocht. Gekeken werd naar de relatie tussen welk eten men at en hoe gezond men door de jaren heen bleef. Waar de minste hartziekten en beroertes voorkwamen, at men het gezondst. De winnaars van The Seven Countries Study waren de Italianen en de Grieken, oftewel het Mediterraanse dieet. De Amerikanen werden laatste. Daarna Nederland en Finland.

griekse recepten
(Afbeelding: Culy)

Inmiddels zijn we 70 jaar en talloze voedingsonderzoeken verder, waarin de inzichten van The Seven Countries Study zijn verfijnd. Na een rondje langs zeven gerenommeerde media die over de vergelijking tussen wereldkeukens hebben geschreven (zoals CNN, The New York Times en De Volkskrant), durft Manners het aan om de Griekse keuken tot gezondste cuisine van Europa te kronen, en mogelijk de wereld. Zo zet CNN Griekenland op de eerste plaats van gezondste keukens ter wereld. De voornaamste redenen voor de gezonde Grieken: olijfolie in plaats van boter en vis in plaats van vlees. En: niet iedere dag eieren, kaas en melk − de reden waarom Nederland nog steeds laag scoort in de lijstjes – maar wel yoghurt.

Nederland oneervol laatste

In een onderzoek uit 2005 kregen de inwoners van Europese landen punten voor hun eet- en drinkgedrag. In negen categorieën viel er steeds tussen de 0 en 1 punt te verdienen. Landen waar mensen veel groenten aten, kregen een score die richting de 1 ging en vice versa. Ook bijvoorbeeld alcohol- en fruitinname vormden een categorie. Zo konden er in totaal 9 punten verdiend worden.

In de eindstand werd ons land oneervol laatste met slechts 2,92 van de 9 punten. Denemarken (3,75) en Engeland (4,73) deden het wat beter. Wie eindigde bovenaan? De Grieken natuurlijk weer: met 6,25 punten.

Gezonde gerechten uit Griekenland

Het blijkt dat Grieken helemaal niet iedere avond mixed grill met tzatziki eten, zoals we op basis van de menukaart in onze lokale Griek hadden bedacht. Echte Grieken eten veel sardientjes, olijven, yoghurt en hoemoes (zelfs Socrates en Plato schreven al over de gezondheidsvoordelen van deze kikkererwtenspread).

tzaziki, griekse keuken gezondste ter wereld, nederland scoort bedroevend
Tzaziki, een van de weinige gezonde sauzen / smeersels (Afbeelding: Unsplash)

Bovendien gooien ze overal heel veel olijfolie overheen. En ze brengen hun eten niet op smaak met bloeddrukverhogend zout, maar bloeddrukverlagende knoflook. Tot slot eten ze inderdaad veel tzaziki, een saus die in tegenstelling tot mayo, curry of de Big Ranch American Wild Bill BBQ-saus wél gezond is.

Tips van onze buurredactie Culy

Hieronder zie je enkele foto’s van Griekse recepten van de website van Culy.

grieks-eten-recept
(Afbeelding: Culy)
griekse keuken meest gezond
(Afbeelding: Culy)

Lees op Culy hoe je een heel weekmenu samenstelt met Griekse gerechten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.