Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Gadgets 9 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Action wint batterijtest en Duracell toont zich slechte verliezer

Een A-merk dat nauwelijks beter presteert dan een B-merk, tegen 1200% van de prijs? We zijn er niet eens door verrast. Wel vinden we het kinderachtig als de fabrikant van het dure merk gepikeerd reageert zodra zijn product in een wedstrijd verliest van de Action.

Radar onderzocht deze week in samenwerking met het ROC College Westpoort welke batterij de meeste capaciteit voor zijn geld levert. In de reclames rennen de konijnen van Duracell altijd vele malen verder dan hun concurrenten, maar het mag geen verrassing heten dat de werkelijkheid anders is. Waar Duracell-batterijen vooral hoog op scoren, is de winstmarge. We voegen ze toe aan ons lijstje van producten waar je als consument het meest wordt belazerd.

Batterijtest van Radar gewonnen door Action

Radar en de ROC-studenten onderzochten bij een hele zwik batterijen hoe snel ze leeg waren bij enerzijds een ontlading van 200 mA, en anderzijds een ontlading van 500 mA. GP Ultra van de Plus won de eerste test en de Super Power-batterijen van HEMA de tweede, maar net als bij zonnebrand scoorde Action het beste als het ging om prijs-kwaliteitsverhouding.

Pijnlijk was dat de Action-batterijen in de 200 mA-test langer meegingen dan de dure batterijen van het (zogenaamde) A-merk Duracell. Afgezet tegen een nóg duurder model ‘krachtpatsers’ die Duracell Ultra heten, scoorden dezelfde Action-batterijen maar een miniem klein beetje slechter. Dit deden ze wel tegen prijs die twaalf keer lager lag dan Duracell Ultra (0,19 cent om 2,50 euro per batterij).

Duracell toont zich slechte verliezer

In navolging van de test vroeg Radar om een reactie bij de falende fabrikant van de dure batterijen. Hoe verfrissend zou het zijn als die een keer zeiden: ‘onze producten bestaan inderdaad volledig dankzij de domheid van de consument, die onze batterijen associëren met konijnen die heel hard kunnen rennen’. Jammer genoeg mailden ze iets anders terug: een veel te lang verhaal waarvan we hieronder de drie hoofdpunten samenvatten.

1. In onze eigen tests scoren normale Duracell-batterijen 35 procent beter dan in de Radar-test.
2. Misschien hebben de ROC-studenten oude batterijen gebruikt die niet meer goed werken.
3. De Duracell Ultra-batterijen zijn niet meer in productie en we kunnen niet geloven dat die nog ergens verkocht worden.

Oftewel: onze konijnen waren moe, er zat een vuiltje in hun oog en ze rennen normaal veel harder.

Lees alle ins en outs van Radars batterijentest op deze pagina.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.