Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Samenleving 29 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de veiligste én onveiligste steden van Europa

Van de top tien veiligste steden van Europa liggen er maar liefst drie in Nederland. En gelukkig zit de Noordzee tussen ons en de Engelsen, want in de Britse steden zitten de meeste criminelen.

We zijn Europees Kampioen zitten en we doen goede zaken in het klassement van dikste bevolking. Voor de verandering is er nu iets over de stand van het land te schrijven waarvoor we onze pen niét in cynisme hoeven dopen. Nederland scoort top in de ranglijst van veiligste steden in Europa. 

De top tien veiligste steden van Europa

Niet alleen staat Nederland drie keer in de top tien van veiligste steden van Europa. Den Haag staat zelfs op een, al is het recente akkefietje onder Eritrese statushouders nog niet meegenomen in de score.

StadVeiligheidsscore
1. Den Haag79.9
2. München79.1
3. Trondheim78.8
4. Bern78.7
5. Ljubljana78.7
6. Groningen78.4
7. Zagreb78.3
8. Eindhoven77.8
9. Cluj-Napoca77.7
10. Tallinn77.7

Groningen staat op de zesde plek en Eindhoven op acht. Wellicht verrassend, maar met Lubljana, Zagreb, Cluj en Talllinn liggen vier van de tien veiligste steden van Europa in het Oostblok.

De top tien onveiligste steden van Europa

Ooit brachten de Engelsen hun criminelen naar Australië, maar dit heeft niet geleid tot veiligere steden. Met Bradford, Coventry en Birmingham zijn drie van de vier onveiligste Europese steden Brits.

StadVeiligheidsscore
1. Bradford33
2. Marseille34.4
3. Coventry35.1
4. Birmingham36.2
5. Napels37.4
6. Montpellier37.6
7. Malmö39.2
8. Grenoble40
9. Catania40.6
10. Nantes41.2

Ook de Fransen doen het slecht. Zij zijn hofleverancier van de lijst met vier steden.

veiligste steden van europa
Marseille is een prachtige stad, maar in sommige wijken ben je je leven tegenwoordig niet zeker. (Afbeelding: Unsplash)

Vooral de Franse havensteden kampen met veel (drugs)criminaliteit. Uiteraard heeft ook Napels, de thuishaven van veel maffiosi, een prominent plekje veroverd.

Zo komt de ranglijst tot stand

Bovenstaande lijstjes (veilig en onveilig) komen tot stand door enquêtes van Numbeo. Onder hun eigen schare aan gebruikers bevragen zij inwoners van de betreffende steden over vier aspecten van veiligheid: hun algemene gevoel over misdaad in hun stad (1), hun gevoel van veiligheid als ze ‘s nachts over straat lopen (2), de mate van angst om in elkaar geslagen of beroofd te worden (3) en de hoeveelheid concrete ervaringen met diefstal, inbraak en beroving (4).

Statistici hebben kritiek op de lijstjes van Numbeo, omdat hun gebruikers geen representatieve steekproef vormen van een bepaalde stadsbevolking. De online peiler verdedigt zich door te stellen dat de cijfers van overheidswebsites óók niet representatief zijn, bijvoorbeeld doordat mensen in de ene stad sneller aangifte doen dan in de andere. Bovendien is Numbeo de grootste user-based datawebsite van de wereld: hun resultaten zijn gebaseerd op een grote hoeveelheid ingevulde enquêtes.

Tot slot stelt Numbeo veel controle uit te oefenen op de zuiverheid van de data. Statistisch nog steeds niet waterdicht, maar desondanks erg interessant (en niet alleen omdat wij op één staan).

Goedkoopste Europese steden

Een lijstje waarvoor wél weer het potje cynisme uit het etui kan worden gehaald, is dat van de Europese steden met de goedkoopste en duurste huizen. Eenmaal raden waar Nederland bij hoort.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.