Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 9 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zoveel geld geven Nederlanders per dag uit tijdens vakantie

Veel Nederlanders hebben in mei het vakantiegeld ontvangen. Maar hoeveel geld geven we eigenlijk gemiddeld uit aan vakanties? Hoe hoog zijn onze gemiddelde vakantiekosten per jaar? En wat besteden we per dag tijdens een vakantie? Centraal Bureau voor de Statistiek zocht het uit.

Heb jij je vakantiegeld nog niet ontvangen dit jaar? Of heb je nog niet op je loonstrook gecheckt hoeveel geld je eigenlijk extra ontvangt voor deze toelage? Zoveel vakantiegeld krijg je netto per inkomen. Dan is het nu tijd om je vakantie te budgetteren.

Totale vakantiekosten

In 2022 gaven mensen uit Nederland zo’n 20,5 miljard euro uit aan vakanties, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. Daarvan werd ruim 4 miljard euro besteed aan binnenlandse vakanties en 16,5 miljard aan buitenlandse vakanties. Zo’n 13,5 miljard euro werd uitgegeven aan vakanties in het zomerseizoen en een kleine 7 miljard euro tijdens het winterseizoen.

Vakantiekosten per Nederlander

Gemiddeld gaven Nederlanders per persoon in 2022 zo’n 1.401 euro uit aan vakanties. Daarvan werd 276 euro besteed aan binnenlandse vakanties en 1.124 euro aan buitenlandse vakanties. Nederlanders gingen gemiddeld 2,5 keer op vakantie in datzelfde jaar. Per vakantie gaven we gemiddeld 571 euro per persoon uit. Een vakantie in eigen land kost gemiddeld 245 euro per persoon. Een vakantie naar het buitenland kost gemiddeld 847 per persoon.

Vakantiekosten per dag

Stel dat er een vakantie op de planning staat. Misschien weet je helemaal niet hoeveel budget je het beste kunt reserveren voor die vakantie. Onhandig, natuurlijk. In dat geval is het goed om te weten hoeveel geld we gemiddeld tijdens een vakantiedag besteden. Dat verschilt niet alleen per persoon, maar ook per soort vakantie. Zo kost een vakantie in Nederland per dag een stuk minder dan een vakantie in het buitenland. Per dag besteden Nederlanders tijdens een vakantie in eigen land zo’n 45 euro. Voor een vakantie naar het buitenland kun je rekenen op zo’n 78 euro.

Daarnaast zijn we tijdens een vakantie in het zomerseizoen minder geld kwijt per dag dan tijdens het winterseizoen. Het gemiddelde kostenplaatje per persoon per vakantiedag komt uit op 68 euro. Stel dat je een week op vakantie zou willen, dan kun je dus uitgaan van een budget van in ieder geval 476 euro per persoon.

Soort vakantieGemiddelde kosten per vakantiedag per persoon
Vakantie in Nederland45 euro
Vakantie in het buitenland78 euro
Vakantie tijdens het zomerseizoen66 euro
Vakantie tijdens het winterseizoen73 euro
Bron: CBS, Vakanties van Nederlanders

Om het kostenplaatje compleet te maken, heeft het CBS bij dit onderzoek rekening gehouden met alle kosten die bij een vakantie komen kijken. Hierbij kun je denken aan de kosten voor vervoer, kosten voor je verblijf en uitgaven in de horeca of voor de boodschappen. Zogenoemde ‘duurzame recreatiegoederen’ zoals een eigen caravan, skispullen of een tent zijn niet meegenomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.