Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 28 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van een vuilnisman en dit is de best betaalde vacature

Het meest waardevolle werk krijgt de minste waardering. Helaas is dit een regel die qua salaris nog altijd op gaat bij beroepen als vuilnisman. Toch kun je tegenwoordig meer salaris dan het minimumloon verdienen. 

Zonder vuilnismannen (en vuilnisvrouwen) zou het land in een vuilnisbelt veranderen en zouden we al snel stikken in ons eigen vuil. Zonder vuilnismensen is er eigenlijk geen beschaving mogelijk, maar toch worden ze vaak met een fooitje afgescheept. Vorig jaar staakten ze omdat ze 14 euro per uur wilden. Dat kregen ze, en anno 2024 kun je als vuilnisman weer 1 euro per uur meer vangen dan in 2023.

Door het personeelstekort verdienen vuilnismannen tegenwoordig meer dan het minimumloon en is hun loon inmiddels vergelijkbaar met Carglass-medewerkers en brugwachters. Manners checkt de vacatures en maakt de balans op.

Het salaris van een vuilnisman anno 2024

Het standaardteam op een vuilniswagen bestaat uit één chauffeur en twee beladers. Deze beladers ‘gooien met zakken en rennen achter de wagen’, zo schetst een vacaturetekst die we op het spoor komen. De échte vuilnismannen dus. Voor dit artikel richten we ons specifiek op hun salaris.

Het goede nieuws is dat we bij de meeste vacatures van beladers een hoger salaris dan het minimumloon vermeld zien. Zowel in de regio Haarlem en Zandvoort als in Rijssenhout komt het startsalaris boven de 15 euro bruto per uur uit (een aardig stuk hoger dan het minimumloon van 13,27 euro). In Rijssenhout (Noord-Holland) begin je zelfs tussen de 15 euro en 15,60 euro per uur. Na vier weken gaat je salaris nóg verder omhoog, zo belooft de vacaturetekst. 

De best betaalde vacature als vuilnisman

De best betaalde vacature als vuilnisman vinden we op dit moment echter in onze hoofdstad. Op zich logisch, want daar ligt zowel in hoeveelheid als smerigheid de zwaarste taak. Met een basisloon van 14,07 euro lijken de Amsterdamse vuilnismannen op het eerste gezicht met een kluitje in het riet te worden gestuurd. Dat is echter buiten een mysterieuze toeslag gerekend die in de vacaturetekst wordt onderbouwd met: ‘omdat je met vuil werkt’. Nogal wiedes als vuilnisman, maar om deze reden gooit men 1,92 euro per uur bovenop het basisloon. 

Hiermee komt het bruto-startsalaris op 15,99 euro per uur te liggen. Reken hier nog een onregelmatigheidstoeslag tussen de 10 en 20 procent bij en het beroep van vuilnisman legt je opeens geen windeieren meer. Op basis van 36 uur kom je op een brutoloon van 2980,80 euro terecht. Kun je in Amsterdam helaas ook dit mini-woninkje niet mee kopen, maar qua salaris is het niet slecht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.