Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

NPO dropt gratis serie met Game of Thrones-ster en perfecte score

De NPO maakt het Netflix, Disney+ en HBO Max al een tijdje knap lastig door geprezen misdaadseries aan te bieden. Gratis, gewoon op NPO Start, beschikbaar voor elke Nederlandse consument met een internetverbinding. Maak kennis met The Tower, met een Game of Thrones-ster in de hoofdrol.

Begin juni ging Blue Lights van start, een fantastische Britse politieserie met een perfecte score op Rotten Tomatoes. Of, zoals onder andere The Guardian concludeerde: “Een van de beste politieseries van de afgelopen jaren.”

NPO presenteert The Tower

Dat niveau blijft de Nederlandse Publieke Omroep de komende maanden gewoon aantikken. Je kunt overwegen om je Netflix-abonnement op te gaan zeggen, want de volgende crime-serie van hoog niveau staat alweer voor de deur: The Tower. Een Britse serie die in 2022 van start ging bij HBO, maar vanaf 18 juli ook gewoon gratis op NPO Start te zien is.

Vanaf die donderdag verschijnt er elke week een aflevering op NPO Start en NPO 2. Abonnees die toch een paar euro neerleggen voor NPO Plus kunnen direct op 18 juli het hele seizoen bingen. Al heb je daar relatief weinig aan: The Tower is met in totaal drie afleveringen een zeer behapbare miniserie. Op HBO Max staat overigens al een tweede seizoen, maar seizoen 1 is prima op zichzelf te kijken.

Game of Thrones-ster als inspecteur

Game of Thrones-star Gemma Whelan, die je kent als Yara Greyjoy, speelt inspecteur Sarah Collins. Wanneer er voor een Londens flatgebouw de lichamen van een 15-jarige Libanees en een 52-jarige politieagent worden aangetroffen, begint een van de meest opzienbarende cases uit haar politiecarrière.

Een zaak die er des te merkwaardiger op wordt wanneer ze op het dak van datzelfde gebouw ook nog eens een andere agente en een volledig getraumatiseerd jongetje aantreft. Wat is er in hemelsnaam gebeurd?

The Tower perfecte BBC misdaadserie NPO Start
(Afbeelding: ITV)

Dat is uiteraard een vraag waarop we vooral geen antwoord gaan geven, want het moordmysterie uitvogelen is het hele punt van dit soort ministeries. The Tower is gebaseerd op het gelijknamige boek van misdaadauteur Kate London, en is door Patrick Harbinson geadapteerd naar televisie. Niet de minste naam, want Harbinson stond ook achter de camera bij Homeland.

100% op Rotten Tomatoes voor misdaadserie

Dat heeft ook in het geval van The Tower goud opgeleverd. De Britse misdaadserie scoort de perfecte 100 procent op Rotten Tomatoes, net zoals Blue Lights. “The Tower slaagt er goed in om het centrale mysterie te vertellen zonder veel filler, en Whelan’s optreden als Collins is zowel intens als emotioneel,” aldus Joel Keller van Decider.

Op IMDb doet de politieserie het met een 6.9 een stuk minder dan Blue Lights, maar comedienne en actrice Whelan kampte rond de release van The Tower met een hoop online haat en andere troep, met helaas het welbekende fenomeen review-bombing als resultaat. Neem dat cijfer dus met een korreltje zout.

The Tower gaat op 18 juli van start op NPO Start en NPO 2. Check ook deze nieuwe Netflix-hit met een ster uit het Game of Thrones-universum.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.