Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 26 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

LEGO onthult meest zeldzame set van 2024 en eert zichzelf

LEGO heeft zojuist de zeldzaamste set van 2024 onthuld: 4000042 The Vault Memory Lane. Een eerbetoon aan de geschiedenis van het bedrijf én een meesterontwerper.

Musea kunnen nooit hun gehele collectie tentoonstellen. Het leeuwendeel van de werken die bijvoorbeeld Het Rijksmuseum bezit, staan opgeslagen in een depot. Minder dan 10 procent van de collectie is voor de bezoeker beschikbaar. Menig kunstliefhebber zou er een moord voor doen om door die omvangrijke collecties te struinen.

LEGO’s mysterieuze The Vault

LEGO-fans hebben daar ook hun equivalent van: The Vault. Een magische plek in Billund, Denemarken, waar de fabrikant al zijn sets opslaat. Een intern museum met alle sets die het merk ooit heeft uitgebracht, in de doos, vaak in nieuwstaat. Sterker nog, er staan modellen tussen waar niet eens online foto’s van beschikbaar zijn. Denk aan al zeventig jaar oude stukken speelgoed, of items die maar kort en beperkt beschikbaar zijn geweest op een specifieke plek. Het absolute walhalla voor elke LEGO-liefhebber.

Soms krijgen YouTubers de kans om The Vault te bezoeken, maar ook als consument kun je er rondlopen. Althans, als je bereid bent om flink de portemonnee te trekken. LEGO organiseert elk jaar de Inside Tour, een zeer exclusieve rondleiding in Billund, langs onder andere het huis waar het bedrijf is opgericht en de LEGO Store waar normaliter enkel medewerkers toegang toe hebben. Je leest er meer over in dit artikel.

Meest zeldzame LEGO-set van 2024

Voor nu zoomen we namelijk in op de meest zeldzame set van 2024: 4000042 The Vault Memory Lane. Een gloednieuwe set die je enkel kunt krijgen als je een van de weinige gelukkigen was die dit jaar mee mag op een Inside Tour. Dus sorry lezer, jouw kans is al vervlogen, want alle tickets van dit jaar zijn al vergeven. Gelukkig zijn de toppers die wel naar Denemarken zijn gevlogen niet te beroerd om wat foto’s van deze exclusieve set te delen.

Je raadde het waarschijnlijk al, maar The Vault Memory Lane is een set die de zeer geheimzinnige en exclusieve collectie van LEGO vereeuwigt in de vorm van, hoe toepasselijk, een LEGO-set. Investeerders krijgen al dollartekens in de ogen, want het model is in een haast absurd beperkte oplage geproduceerd: 50 stuks. In totaal. Op de miniplanken staan ook echt sets, voorzien van een sticker-replica van de daadwerkelijke dozen. Lekker stickers plakken, dus.

Hoogtepunten uit geschiedenis

Natuurlijk past niet elk model uit de lange geschiedenis van het merk in deze miniatuurversie van The Vault. In plaats daarvan heeft de designer in kwestie , Henrik Andersen, een aantal sets geselecteerd die veel voor hem betekend hebben. Van een model dat hij als kind voor zijn verjaardag kreeg tot sets waar hij aan gewerkt heeft als designer. Van LEGO City en Technic tot MINDSTORMS. Ook mooi: één van de miniatuursets is gekozen als eerbetoon aan Jørn Thomsen, een vorig jaar overleden legendarische LEGO-ontwerper.

Voor ons blijft het helaas bij verlekkerd naar de foto’s van 4000042 The Vault Memory Lane staren, of je moet bereid zijn om duizenden euro’s uit te geven op eBay. Gelukkig zijn er talloze toffe 18+ sets van LEGO die wél breed beschikbaar en betaalbaar zijn. Zoals de toffe gebouwen die het merk deze maand uitbracht.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.