Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 23 aug 2022
Leestijd: 5 minuten

De verrassende top 10 meest waardevolle LEGO Star Wars-sets ooit

LEGO heeft door de jaren heen honderden Star Wars-sets uitgebracht. Van The Mandalorian tot exclusieve minifiguurtje voor hoge piefen uit de speelgoedindustrie. Maar wat zijn op dit moment de top 10 meest waardevolle sets, als je al die honderden sets op waarde rangschikt?

We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Inclusief marktwaarde en een beschrijving van waarom ze zo zeldzaam zijn.

Top 10 meest waardevolle LEGO Star Wars-sets

We hebben BrickEconomy erbij gepakt, een autoriteit op het gebied van de handel in LEGO-sets. Zij berekenen de marktwaarde van de meest zeldzame sets tot de LEGO die ook bij jou op zolder ligt, met alle statistieken en feitjes waar diehard fans vrolijk van worden.

Het resultaat is de onderstaande top 10 van de meest waardevolle LEGO Star Wars-sets van dit moment. De waarde van individuele sets kan flink fluctueren, dus de kans is groot dat de bedragen weer net anders uitpakken op het moment dat je dit leest. Één ding is echter zeker: stuk voor stuk leveren deze LEGO Star Wars-sets een klein fortuin op.

10. LEGO Star Wars 4521221 Gold Chrome Plated C-3PO

De waarde van sets wordt vooral bepaald door hoe zeldzaam ze zijn. Dan maakt het niet uit of we het over een reusachtige Death Star hebben, of over één minifiguurtje. Op de tiende plek beginnen we met C-3PO. Een minifiguurtje ter waarde van 2143,39 euro. Maar dan heb je ook wat! Het gaat om een speciale Gold Chrome Plated versie uit 2007. Toen werd de dertigste verjaardag van Star Wars gevierd door in 10.000 willekeurige sets deze gouden C-3PO te stoppen. Vijftien jaar later levert dat een bijzonder waardevol minifiguurtje op, zeker als je het iconische personage in de perfecte staat hebt.

Marktwaarde: 2143,39 euro

LEGO Star Wars 4521221 Gold Chrome Plated C-3PO
💸 (Afbeelding: Collector Archive)

9. LEGO Star Wars 10179 Ultimate Collector’s Millennium Falcon

Vind je zoveel geld voor één minifiguurtje iets te veel van het goede? Dan is de Ultimate Collector’s Millennium Falcon uit 2007 wellicht iets beter te begrijpen. Met 5197 steentjes is het een reusachtige set. Jarenlang bleef dit model uit 2007 in waarde stijgen, want LEGO stopte met het produceren ervan en welke Star Wars-fan wil nou niet de Death Star nabouwen? Gelukkig is sindsdien een nieuwere versie uitgekomen, die ondanks zijn pittige prijskaartje een stuk betaalbaarder is. Maar ja, voor verzamelaars is dat natuurlijk niet hetzelfde. Die willen elke versie hebben.

Marktwaarde: 2398,21 euro

Meest waardevolle LEGO Star Wars 10179 Ultimate Collector's Millennium Falcon
💸 (Afbeelding: LEGO)

8. LEGO Star Wars Toy Fair 2005 Darth Vader

LEGO-verzamelaars maken in dit soort lijstjes vaak het verschil tussen ‘retail’ en ‘non-retail’. Het leeuwendeel van de meest waardevolle sets bestaat namelijk uit zeldzame items zoals dit minifiguurtje van Darth Vader, die nooit in de winkelschappen hebben gelegen. Dit poppetje werd bijvoorbeeld uitgedeeld tijdens de Nürnberg Toy Fair in 2005. Een beurs dus. Als je het verzamelen nog een beetje realistisch wilt houden, dan is je beperken tot retail-sets wellicht een handige zet. Dit soort sets ga je niet op je lokale Facebook Marketplace tegenkomen in de speelgoedcollectie van een kind.

Marktwaarde: 2509,30 euro

Toy Fair 2005 Darth Vader Promotion
💸 (Afbeelding: LEGO)

7. LEGO Star Wars Star Wars Celebration IV Exclusive

Jup, dit is weer zo’n set waarvoor je op een specifiek moment op een specifieke plek had moeten zijn. En zelfs dan moest je geluk hebben om Darth Vader en zijn beveiligers te scoren. Tijdens de conferentie Star Wars Celebration IV in Los Angeles konden diehard fans mee loten om deze set te winnen. Per dag werden er honderd uitgedeeld aan de winnaars, met vijfhonderd winnaars in totaal. Althans, uitgedeeld, ze moesten er gewoon voor betalen! Maar ja, dan heb je wel een set die meer dan 2000 euro waard is. Mits je natuurlijk de verpakking netjes hebt bewaard.

Marktwaarde: 2639,12 euro

LEGO Star Wars Star Wars Celebration IV Exclusive
💸 (Afbeelding: Eurobrick)

6. LEGO Star Wars Yoda Chronicles Holocron Chamber

De kans is klein dat je een Amerikaanse journalist was in 2013. Dan had je namelijk deze Yoda-set kunnen bemachtigen, die ter ere van een gloednieuwe LEGO Star Wars-serie werd uitgedeeld aan journalisten tijdens een evenement in New York. The Yoda Chronicles is een geanimeerde televisieserie die rond die tijd werd uitgezonden op Cartoon Network.

Marktwaarde: 3059,47 euro

LEGO Star Wars Yoda Chronicles Holocron Chamber
💸 (Afbeelding: Cooper Diem)

5. LEGO Star Wars Toy Fair 2005 Star Wars V.I.P. Gala Set

We gaan weer naar een speelgoedbeurs, dit keer eentje uit 2005. Tijdens het V.I.P. Gala van de jaarlijkse wereldwijde Toy Fair werd dit cadeautje uitgedeeld, met daarin Darth Vader en Anakin Skywalker. Het resultaat is een set die je amper op zou vallen in de winkel, maar puur door het beperkte aanbod heeft het collector’s item een astronomische waarde voor verzamelaars.

Marktwaarde: 3340,20 euro

LEGO Star Wars Toy Fair 2005 Star Wars V.I.P. Gala Set
💸 (Afbeelding: BrickEconomy)

4. LEGO Star Wars Toy Fair 2005 Anakin Skywalker

Blijkbaar was 2005 een lucratief jaar om naar de Toy Fair te gaan, want ook dit hebbeding is afkomstig van die beurs. Aanwezigen konden daar deze Anakin Skywalker scoren, met een lightsaber die op kan lichten en een stand om het minifiguurtje ten toon te stellen. De speciale set werd uitgebracht om de lancering van een reeks aan sets omtrent Episode III te vieren.

Marktwaarde: 4269,59 euro

LEGO Star Wars Toy Fair 2005 Anakin Skywalker
💸 (Afbeelding: Brickipedia)

3. LEGO Star Wars Toy Fair 2005 Luminara Unduli

Hetzelfde geldt voor Luminara Unduli, een Jedi Master die een grote rol speelde in de Clone Wars, tot haar eigen Padawan zich tegen de Jedi keerde en de Jedi Temple bombardeerde. Ook zij werd in februari 2005 speciaal beschikbaar gesteld tijdens de Toy Fair, ter ere van de release van Episode III: Revenge of the Sith.

Marktwaarde: 4839,41 euro

LEGO Star Wars Toy Fair 2005 Luminara Unduli
💸 (Afbeelding: Brickipedia / Rebel Scum)

2. LEGO Star Wars Miniland Figures

We blijven op de Toy Fair, want daar werd in 2011 tijdens een exclusief feestje voor verzamelaars deze set uitgedeeld. Erin vind je Chewbacca en Han Solo, niet in de vorm van een minifiguurtje maar als aan elkaar gelijmde LEGO-blokjes in de stijl zoals je ze ook ziet staan in LEGOLand. Ietwat raar wellicht, maar gelukkig zit Boba Fett er ook bij in de vorm van losse steentjes die verzamelaars zelf in elkaar konden zetten. Over die lijm zullen ze waarschijnlijk niet klagen, gezien ze nu een flinke zak geld ervoor kunnen vragen.

Marktwaarde: 5006,48 euro

LEGO Star Wars Miniland Figures
💸 (Afbeelding: Eighties Kids)

1. LEGO Star Wars 10123 Cloud City

Na zoveel haast frustrerend exclusieve sets kunnen we je geruststellen dat de meest waardevolle LEGO Star Wars-set van dit moment technisch gezien een retail-set is. Met de nadruk op ‘technisch’. Deze vrij oude set is namelijk wel beschikbaar geweest voor consumenten, maar enkel via Shop@Home. Een soort catalogus die consumenten thuis konden krijgen, om vervolgens op die manier sets te bestellen. Cloud City heeft dus niet in je lokale speelgoedwinkel gelegen. Voeg daar tegenvallende verkoopcijfers aan toe, een aantal zeldzame minifiguurtjes die individueel al honderden euro’s waard zijn en je hebt een set die twintig jaar later een klein fortuin oplevert.

Marktwaarde: 7640,78 euro

LEGO Star Wars 10123 Cloud City
💸 (Afbeelding: eBay)

BrickEconomy

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.