Noah Korevaar
Noah Korevaar LEGO 3 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

LEGO doet fans schrikken met eerbetoon aan iconische NASA-missie

Na een per ongeluk gelekt eerbetoon aan het Artemis Space Launch System pakt LEGO vrolijk verder met een volgende NASA-set voor volwassenen. En hoe! Maak kennis met, hou je vast, LEGO Technic 42182 NASA 1970 Apollo Lunar Roving Vehicle – LRV.

Een opvolger van de Mars Rover Perseverance van vorig jaar, opnieuw in nauwe samenwerking met het agentschap ontwikkeld.

LEGO Technic NASA 1970 Apollo Lunar Roving Vehicle

De set is een miniatuurversie van de Moon Rover die NASA in de jaren zeventig inzette. Het elektrisch aangedreven voertuig werd in drie Apollo-missies gebruikt om de maan te verkennen. Daarna bleven de voertuigen daar ook gewoon achter, klaar om bedekt te worden door maanstof en vernietigd te worden door de elementen. Ondertussen is de tech achter de Moon Rover natuurlijk zeer verouderd, maar het voertuig blijft een iconische visuele herinnering aan dat tijdperk.

Ook in LEGO-vorm is de 1970 Apollo Lunar Roving Vehicle behoorlijk imposant. De Technic-set is 38 centimeter lang, 25 centimeter breed en 14 centimeter hoog. Het vergt dan ook maar liefst 1913 steentjes om het gedetailleerde geheel in elkaar te zetten. Inclusief een museumbordje dat deze set het ultieme pronkstuk van het interieur van ruimtevaartliefhebbers maakt.

Vele authentieke details

Ook tof: de sturing en vering werkt echt, dus je kunt over je eigen maanoppervlak gaan rijden. Kleine maansteentjes van LEGO krijg je er gelukkig gewoon bij. Ook is de meetapparatuur op het voertuig los te klikken, waarna je bijvoorbeeld de antenne los neer kunt zetten, inclusief eigen bordje dat beschrijft wat de technologie precies doet.

LEGO Technic 42182 NASA 1970 Apollo Lunar Roving Vehicle – LRV 4444
(Afbeelding: LEGO)

Ja, NASA blijft educatief bezig. Een eerbetoon aan Big Muley, het grootste maansteenmonster dat de Apollo-missies hebben opgebracht, maakt het pakketje helemaal af.

Pittig prijskaartje (en alternatieven)

Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: aan al die pracht en praal hangt een pittig prijskaartje. LEGO Technic 42182 NASA 1970 Apollo Lunar Roving Vehicle – LRV wordt vanaf 1 augustus geleverd en gaat 219,99 euro kosten. Meer dan dubbel zoveel als de ook nog steeds verkrijgbare Mars Rover Perseverance van vorig jaar. Daar krijg je zeker een hoop voor terug, maar fans op Reddit schrokken behoorlijk en speculeren dat je tevens een dikke premium betaalt voor bijvoorbeeld de speciale banden van het Apollo-voertuig. Onderdelen die speciaal voor deze set in productie worden genomen.

LEGO Technic NASA 1970 Apollo Lunar Roving Vehicle
(Afbeelding: LEGO)

Vind je 219,99 euro toch net iets te gortig? Dan kun je gelukkig ook kiezen uit tientallen andere ruimtevaart-sets, want LEGO rolt al het hele jaar allerlei Space-sets uit, in vrijwel elke productlijn die het bedrijf heeft. Van City tot Art. Bouw ze! Of bewonder deze briljante door een fan ontworpen Tetris-set.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.