Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 6 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Heeft LEGO het idee van een fan gejat? De ontwerper reageert

Het imago van het normaliter zeer sympathieke LEGO liep de afgelopen weken een deukje op. Heeft de fabrikant met een nieuwe Sneeuwwitje-set echt een fan-ontwerp gejat?

Afgelopen maand onthulde LEGO een toffe set voor volwassenen: 43242 Snow White and the Seven Dwarfs’ Cottage. Een flinke en kleurrijke set waar fans zeer enthousiast op reageerden. Disney-nostalgie ten top.

DĂ©jĂ  vu door IDEAS

Toch kwam dat nieuws niet bij elke liefhebber even positief binnen. De meest diehard LEGO-fanaten kregen een déjà vu toen ze de officiële productbeelden van de Deense fabrikant zagen. Dit ontwerp bestond toch al?

Dat klopt, soort van, en dat is nou precies wat de lancering van Snow White and the Seven Dwarfs’ Cottage ietwat controversieel maakt.

LEGO heeft een platform genaamd IDEAS, waar fans hun zelfbedachte sets kunnen uploaden. Vervolgens stemmen andere liefhebbers op hun favoriete designs, waar LEGO eens in de zoveel maanden ook daadwerkelijk een ontwerp uit kiest dat tot officiële set getransformeerd gaat worden.

Aan die creatieve input van fans hebben we prachtige modellen zoals deze piano en dit Vikingen-fort te danken. Een aantal van de tofste LEGO-sets voor volwassenen van de afgelopen jaren kwamen dus uit de koker van consumenten.

Maak kennis met Harry Finkel

Terug naar Sneeuwwitje. Maak kennis met Harry Finkel, een Britse videogame-designer die regelmatig zijn eigen bouwsels op IDEAS zet. En met succes: meerdere van zijn designs hebben de review-rondes van LEGO gehaald. Binnenkort kun je zelfs Ă©Ă©n van zijn designs via een crowdfunding-ronde scoren, op een ander platform van LEGO, BrickLink. Daar lees je in dit artikel meer over.

LEGO-Disney-43242-Snow-White-and-the-Seven-Dwarfs-Cottage-featured-1-1024x576
Het eerste fan-ontwerp (Afbeelding: LEGO)

Finkel zette in 2019 zijn zelfbedachte Sneeuwwitje-set op IDEAS. Het ontwerp was meteen razend populair, met meer dan tienduizend stemmen van mede-liefhebbers als resultaat. Daarmee kwalificeerde het eerbetoon aan Disney voor de review-rondes die LEGO eens in de zoveel maanden organiseert. Oftewel: het ontwerp maakte kans op de ultieme eer, de transformatie tot een officiële set.

LEGO-Disney-43242-Snow-White-and-the-Seven-Dwarfs-Cottage-featured-1-1024x576
Het tweede fan-ontwerp (Afbeelding: LEGO)

Helaas sloegen de Denen destijds zijn inzending af. De Brit gaf echter niet op. In 2021 diende hij opnieuw een Sneeuwwitje-ontwerp in, dit keer met een kleurrijkere insteek. Opnieuw kwam het ontwerp in aanmerking voor de selectieronde van LEGO.

Sneeuwwitje de LEGO-pijplijn in

Vervolgens gebeurde er iets opvallends: LEGO gaf de set niet het groene licht, maar ook niet een rood licht. In oktober 2021 kondigde de fabrikant op de officiële IDEAS-blog aan dat het onderzoek aan het doen was naar de mogelijkheid om er alsnog een officiële set van te maken. Destijds leek die vertraging logisch, aangezien Sneeuwwitje het bezit van Disney is en er daarmee een tweede bedrijf om de hoek komt kijken.

Vijf maanden later kwam alsnog het slechte nieuws binnen: “Helaas heeft de LEGO Review Board besloten dat we dit project niet als set gaan produceren.”

Nu begrijp je waarschijnlijk de verbazing onder oplettende fans toen LEGO bijna exact twee jaar later alsnog een eigen Sneeuwwitje-set aankondigde. Niet onder de IDEAS-paraplu, maar als een compleet losstaand model. Oftewel: Harry Finkel krijgt geen credits of financiële vergoeding. Alsof zijn Sneeuwwitje-ontwerp en de saga daaromheen nooit heeft bestaan.

De originele ontwerper reageert

Sure, het huisje van Sneeuwwitje is iconisch en ziet er nou eenmaal zo uit zoals Disney ‘m liet zien in de animatiefilm uit 1937. Maar je kunt er niet omheen dat de officiĂ«le LEGO-set enorm op het fan-ontwerp van Finkel lijkt.

Harry Finkel LEGO IDEAS
Harry Finkel in 2020 (Afbeelding: LEGO)

Dat heeft de enthousiaste Brit zelf ook maar al te goed door, zo laat hij weten tegenover de blog Brick Fanatics: “Ik voel me in de steek gelaten door de LEGO Group. Ik ben al mijn hele leven fan en het was een droom voor mij, net als voor veel andere fans, om een IDEAS-set te maken. Er was duidelijk interesse vanuit LEGO om de set te maken, omdat deze ‘verder beoordeeld moest worden’ en ons werd verteld dat er ‘nog een paar vakjes aangevinkt moesten worden’.”

Snijdt LEGO zichzelf in de vingers?

Oftewel, LEGO kan moeilijk claimen dat het compleet onafhankelijk van Finkel op het idee van de Sneeuwwitje-set is gekomen. Daarmee snijdt de fabrikant zichzelf in de vingers.

“Ze wezen het toen af met de mededeling dat ze het project niet als set zouden produceren, en nu is hun eigen versie van de set uitgebracht binnen het tijdsbestek dat verwacht had kunnen worden voor het IDEAS-project. Ik neem aan dat het niet zo was dat de LEGO Groep al aan de set werkte, want dan zou hij al in de reviewfase zijn afgewezen. Ik begrijp dat er veel factoren meespelen, maar dit is erg vervelend, ” concludeert Finkel.

LEGO-Disney-43242-Snow-White-and-the-Seven-Dwarfs-Cottage-featured-1-1024x576
De uiteindelijke LEGO-set (Afbeelding: LEGO)

Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, zo merken meerdere LEGO-blogs op. Maar het feit dat de Denen al stappen hadden ondernomen met het in productie brengen van Finkels ontwerp maakt dit geval extra zuur.

Radiostilte

Uiteraard heeft LEGO de voorwaarden van IDEAS zo dichtgetimmerd dat de getalenteerde superfan juridisch gezien geen poot om op te staan heeft. Maar dat neemt niet weg dat dit hele verhaal bijzonder onsympathiek op LEGO afstraalt.

Vooralsnog heeft het bedrijf nog niet op vragen van blogs over deze opmerkelijke gang van zaken gereageerd, wat hopelijk niet representatief is voor hoe het bedrijf met deze controverse om zal gaan. En Finkel?

Die kun je dus alsnog een hart onder de riem steken door later dit jaar een ander prachtig ontwerp van de beste man aan te schaffen via BrickLink tijdens Series 2, een crowdfunding-ronde waarover we je in dit artikel alles uitleggen. Op die manier verdiende hij eerder al naar schatting 100.000 dollar aan royalties met zijn windmolen. Of lees het interview met de Brit dat nota bene op IDEAS gepubliceerd werd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.