Noah Korevaar
Noah Korevaar LEGO 16 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

LEGO’s nieuwe Sneeuwwitje-set komt gepaard met cadeautje en controverse

Disney-fans hebben er even op moeten wachten, maar LEGO Disney 43242 Snow White and the Seven Dwarfs’ Cottage is nu eindelijk officieel. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat.

De op de eeuwige filmklassieker uit 1937 gebaseerde set bestaat namelijk uit maar liefst 2228 steentjes. Daarmee bouw je een 35 centimeter brede en 20 centimeter hoge LEGO-versie van het ronduit iconische huis van Sneeuwwitje.

LEGO dropt Sneeuwwitje-set

Snow White and the Seven Dwarfs’ Cottage dook vorig jaar al op in een enquête die de Deense fabrikant onder consumenten verspreidde, met als doel om interesse in bepaalde sets en thema’s te peilen.

Toen wisten we dus al dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat de Disney-collab het licht zou gaan zien, maar de set is sindsdien duidelijk significant veranderd. Vooral aan de buitenkant van de cottage zijn meer details toegevoegd, waardoor het geheel meer aanvoelt alsof het huisje echt ergens in een bos staat. Niet te clean, zullen we maar zeggen.

LEGO Sneeuwwitje IDEAS
(Afbeelding: LEGO)

Bij Snow White and the Seven Dwarfs’ Cottage krijg je tien minifiguurtjes. Je kunt je favoriete
scènes uit de animatiefilm na gaan spelen met de zeven dwergen, de Boze Koningin, Prins Florian en uiteraard Sneeuwwitje zelf.

Een wensput en de glazen kist waarin Sneeuwwitje op haar prins kan wachten maken het plaatje helemaal af.

Gratis nostalgisch cadeautje en controverse

LEGO Disney 43242 Snow White and the Seven Dwarfs’ Cottage wordt vanaf 1 maart geleverd en kost 219,99 euro. Pro-tip: als je ‘m nu bestelt in de LEGO Store, dan krijg je er gratis deze nostalgische LEGO Space-set bij. Een op het beroemde thema uit de jaren tachtig gebaseerd raketlanceerplatform. Maar, pas op, op is op!

LEGO Space cadeautje (1)
(Afbeelding: LEGO)

Overigens is niet elke LEGO-fan blij met de nieuwe Sneeuwwitje-set. Het model lijkt namelijk verdacht veel op een design van een fan die zichzelf online Hanwasyellowfirst noemt. Zijn Sneeuwwitje-model kreeg tot twee keer toe meer dan 10.000 stemmen op LEGO IDEAS, maar de fabrikant weigerde  vooralsnog om er een officiële set van te maken.

LEGO Disney 43242 Snow White and the Seven Dwarfs’ Cottage sneeuwwitje 34
Het fan-ontwerp (Afbeelding: LEGO IDEAS)

Dat er nu een officieel model uitkomt dat verrassend veel op het fan-ontwerp lijkt is dan ook opvallend. Aan de andere kant: het is een bestaand huisje uit een animatiefilm, je kan daar niet opeens een hypermoderne flat van maken.

Fan verdient flinke knaken

Bovendien verdient Hanwasyellowfirst op twee andere manieren al een hoop geld aan LEGO: zijn zelfbedachte set The Mountain Windmill heeft hem naar schatting meer dan 100.000 dollar aan royalties opgeleverd via het BrickLink Designer Program. Komende juli wordt ook zijn nieuwste werk, The Ocean House, via dat kanaal verkocht. Dus nee, je hoeft geen medelijden met de beste ontwerper te hebben.

Benieuwd wat BrickLink Designer Program is en hoe fans er geld aan verdienen? Check dan dit artikel.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.