Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 23 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze nieuwe LEGO-sets gaan de villa van een fan financieren

LEGO heeft de geselecteerde sets voor Series 4 van het BrickLink Designer Program onthuld. Een pittige kans voor jou om uiterst zeldzame sets te scoren, met rijke medefans als resultaat.

De LEGO Group nam vlak voor de pandemie BrickLink over, een in 2000 opgericht platform waarop fans tweedehands sets en onderdelen kunnen kopen en verkopen. Mis je net dat ene obscure steentje om je favoriete set uit je jeugd te bouwen? Dan is de kans groot dat BrickLink soelaas biedt.

Niet iedereen was blij met die overname, want LEGO krijgt op deze manier alsmaar meer data en macht in handen in de wereld rondom de plastic steentjes. Gelukkig heeft de strategische zet van het Deense merk ook iets moois voortgebracht: het vernieuwde BrickLink Designer Program.

LEGO kiest al sinds 2011 de mooiste door fans ontworpen bouwwerken op IDEAS uit, een website waar je als fan je bouwsels met anderen kunt delen. De gelukkigen krijgen de ultieme eer: hun bouwwerk wordt tot officiële set omgetoverd, die ook wereldwijd verkocht wordt. Zonder beperkingen, alsof het een regulier model is.

BrickLink Designer Program pakt het anders aan. Eens in de zoveel maanden kunnen handige fans hun zelfbedachte sets uploaden naar de website, waarna andere gebruikers erop kunnen stemmen. Uiteindelijk kiest LEGO vijf winnaars, maar dan is het feest nog maar net begonnen: vervolgens start er namelijk een crowdfundingronde voor de vijf geselecteerde sets, met een maximale oplage van tot voorheen slechts 10.000 sets per stuk.

Lucratieve kans voor superfans

Ondertussen zijn dat er 30.000 geworden, maar vergis je niet. Onlangs ging de meest recente crowdfunding-ronde van start, met dus een maximale oplage van 30.000 exemplaren per set. Meerdere voorstellen waren al binnen 24 uur compleet uitverkocht. Gezien je als ontwerper een percentage van de omzet krijgt, pakte dat dus wonderbaarlijk lucratief uit: Ă©Ă©n hobbybouwer zag zijn royalties binnen een dag oplopen tot meer dan 500.000 dollar.

Het slechte nieuws? Dat het daarbij blijft. De meest populaire set was destijds een even nostalgisch als imposant kasteel, ontworpen door een fan. Als je net die ene dag niet op de hoogte was van de crowdfundingsactie, dan heb je simpelweg pech. De set wordt niet alsnog voor een breder publiek uitgebracht. Daarmee zijn de BrickLink Designer Program-sets automatisch de ultieme collector’s items.

Het goede nieuws is dat er nog vele BrickLink Designer Programs gaan volgen. De planning voor de volgende rondes ziet er als volgt uit:

Met name de data van Series 4 zijn belangrijk om te onthouden, want LEGO heeft zojuist bekendgemaakt welke sets in februari 2025 gecrowdfund kunnen gaan worden, die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet:

The Riverside Scholars (2692 steentjes)

LEGO Bricklink Designer program series 4 winnaars
(Afbeelding: LEGO BrickLink)

Siege Encampment (2637 steentjes)

LEGO Bricklink Designer program series 4 winnaars
(Afbeelding: LEGO BrickLink)

Medieval Seaside Market (2183 steentjes)

LEGO Bricklink Designer program series 4 winnaars
(Afbeelding: LEGO BrickLink)

Wild West Train (2760 steentjes)

LEGO Bricklink Designer program series 4 winnaars
(Afbeelding: LEGO BrickLink)

Merchant Boat (1933 steentjes)

LEGO Bricklink Designer program series 4 winnaars
(Afbeelding: LEGO BrickLink)

Opnieuw valt op hoe populair de middeleeuwse designs zijn, met meerdere gebouwen die in een dergelijk thema zouden passen. Sets die hoogstwaarschijnlijk weer binnen enkele uren uitverkocht zullen zijn, want LEGO zet het maximum opnieuw op 30.000 stuks, met een geplande leverdatum in de maand juli van dat jaar. In de tussentijd kunnen de gelukkige hobby-ontwerpers alvast op hun lokale Funda-equivalent gaan zoeken naar een mooie door LEGO-fans gefinancierde villa.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.