Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Beste politieserie van afgelopen jaren nu gratis op NPO Start

Misschien wel de beste politieserie van de afgelopen vijf jaar is eindelijk in Nederland te streamen. Gratis en voor niets op NPO Start. Maak kennis met Blue Lights.

Streamingdiensten proberen elkaar continu af te troeven met peperdure, exclusieve Originals. Prestigeseries met grote namen die je als consument zogenaamd echt niet mag of zelfs kunt missen. Het creëren van FOMO, in de hoop dat je nog een extra abonnementje afsluit. Een vermoeiend spelletje dat met de immer stijgende prijzen van streamingdiensten ook steeds irritanter wordt.

NPO Start knalt met gratis topserie

Gelukkig kan het ook anders. De Nederlandse Publieke Omroep heeft niet de budgetten van een Netflix, Disney+ of Amazon Prime Video, maar de NPO heeft wel een kort lijntje met andere publieke omroepen. Bijvoorbeeld de BBC, uit Engeland. Daardoor is het nu het geval dat de beste politieserie van de afgelopen drie jaar niet op Netflix of HBO Max, maar gewoon op NPO Start staat: Blue Lights. Gratis en voor niets.

NPO politieserie Blue Lights topscore BBC
(Afbeelding: BBC)

Helaas heeft de NPO ook niet de marketingbudgetten van de Amerikaanse techreuzen en studio’s, maar we helpen graag een handje. Blue Lights wordt door het toonaangevende The Guardian “bijna ondraaglijk spannend en simpelweg een van de beste televisieseries ooit” genoemd. Gooi daar een topscore van 8.1 op IMDb en een denderende Rotten Tomatoes-score van 91 bovenop en je kunt gerust van een uitzonderlijke show spreken.

Blue Lights: politiewerk in Belfast

Blue Lights komt uit de koker van de showrunners achter The Salisbury Poisonings, nog zo’n geprezen misdaadserie. Hun politieserie pakt het anders aan dan veel genregenoten, door niet per aflevering een zaak te tackelen, maar dieper in de complexe wereld van het politiewerk in Belfast te duiken. Dankzij ijzersterk acteerwerk en scripts waar je U tegen zegt hoeven er ook niet continu bloedspetters rond te vliegen: zelfs autoritjes van jonge politieagenten en hun resulterende gesprekken leveren toptelevisie op.

Als kijker volg je drie politieagenten in opleiding. Ze leren de fijne kneepjes van het vak in Belfast, bij het politiebureau Blackthorn Station. Drugsproblematiek, terrorisme, spionage; de jonge agenten krijgen meteen een pittige cocktail op hun bordje. Een cocktail die er al twee seizoenen voor zorgt dat Blue Lights de hemel in geprezen wordt. “Een uitstekende serie. Het is intens, intelligent en absoluut essentieel,” aldus een Spaanse reviewer.

NPO Start gaat los

Daar kunnen we nu ook in Nederland van gaan genieten. Op 1 juni ging Blue Lights gratis van start op NPO, met steeds een dubbele aflevering per week op de zaterdag. Maar je kunt ook meteen doorkijken op NPO Start. In Engeland heeft de BBC overigens al groen licht gegeven voor een derde en een vierde seizoen, dus er komt nog genoeg moois aan. Stream ze!

Benieuwd naar andere topseries die je gratis op NPO Start kunt streamen? In dit artikel hebben we ze voor je op een rijtje gezet, gerangschikt op basis van IMDb-score.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.