Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Voetbal 18 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit hebben fans over voor EK-winst en Oranje is écht het zuinigst

Heel Nederland heeft Oranjekoorts, maar hoeveel geld hebben ‘we’ over voor de EK-titel van onze jongens? En is dit meer of minder dan de Italianen, Spanjaarden en Belgen? ING boog zich in een onderzoek over deze tamelijk onzinnige, maar desondanks intrigerende vraag.

Sommige mensen noemen het ‘maar een spelletje’. Die hebben er duidelijk geen verstand van. Een pot van Oranje op een eindtoernooi is geen spelletje. Het is een sociaal bindmiddel, een medicijn tegen polarisatie, een manier voor een volk om te verbroederen in collectieve gevoelens van euforie en tragiek. 

Voor veel Nederlanders, zoals ondergetekende, lopen de legendarische wedstrijden van het Nederlands Elftal als een oranje draad door het leven. Maar in hoeverre zijn we bereid financieel te bloeden voor de EK-winst van Nederland?  

Onderzoek van ING peilt waarde EK-titel Oranje

Hoewel je zou denken dat ze wel wat beters te doen hebben bij ING, besloten ze te onderzoeken hoeveel geld mensen in verschillende Europese landen over zouden hebben voor een EK-titel. Geen volk is zo gehaaid in collectieve belastingontduiking als de Italianen, maar voor EK-winst van de Azzurri willen ze dan weer wél diep in de buidel tasten. De gemiddelde Italiaan heeft er maar liefst 420 euro voor over.

De top 10 Europese landen waar de inwoners het grootste bedrag over hebben voor EK-winst.

LandGeld over voor EK-winst per inwoner
1. Italië420 euro
2. Oostenrijk324 euro
3. Engeland319 euro
4. Spanje295 euro
5. Kroatië246 euro
6. Duitsland225 euro
7. Frankrijk183 euro
8. België135 euro
9. Portugal100 euro
10. Nederland46 euro

Nederland op tien. Da’s matig maar het kan slechter, zou je wellicht denken. Helaas: het kan niet slechter. ING heeft maar tien landen onderzocht en wij staan stijf laatste. Slechts 46 euro hebben we over om Virgil van Dijk op zondag 14 juli de cup omhoog te zien tillen.

Nederland niet warm voor prullaria, wél voor bitterballen

Ook qua fanartikelen geven Nederlandse supporters veel minder uit dan bijvoorbeeld de Britten: 29 euro om 120 euro. Zou natuurlijk ook kunnen dat we al genoeg oranje rommel op zolder hebben liggen. Alleen in de supermarkten laten we de euro’s flink rollen. Per wedstrijd geven we 10 miljoen euro extra uit aan bitterballen en bier. Maar goed, ook bitterballen en bier zijn niet slechts ‘bitterballen en bier’. Net als Oranje zijn het sociale bindmiddelen én medicijnen tegen polarisatie!

Hoeveel geld de spelers zelf over hebben voor de cup, heeft ING helaas niet onderzocht. Wel deed Manners zelf onderzoek naar de salarissen van onze jongens.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.