Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Banen & Salaris 22 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Dit is het enige land waar vrouwen meer verdienen dan mannen

Nederland scoort in de ranglijst van grootste loonkloof tussen mannen en vrouwen hetzelfde als Bulgarije. Dat voorspelt niet veel goeds. 

Een flinke snee ouwe jongens krentenbrood, een scheut seksisme en wellicht een pietsie slap onderhandelen tijdens loonbesprekingen door vrouwen. Het zijn de ingrediënten die samen vorm geven aan de loonkloof. Waar in Nederland het glazen plafond hier en daar een barstje vertoont (maar meer ook niet), is deze in één Europees land geheel weggevaagd.

De top 10 Europese landen met het grootste loonverschil

Het gemiddelde verschil in salaris tussen man en vrouw is in Europa 12,7%. Oftewel: voor iedere 100 euro die een man verdient, krijgt zijn vrouwelijke collega (voor hetzelfde werk) maar 87,30 euro. Hierbij is er al gecorrigeerd voor leeftijd, aantal gewerkte uren en opleidingsniveau. Dit is de top 10 landen met de grootste loonkloof.

LandLoonkloof in procenten
1. Estland21,3%
2. Oostenrijk18,4%
3. Zwitserland17,9%
4. Tsjechië17,9%
5. Slowakije17,7%
6. Duitsland17,7%
7. Hongarije17,5%
8. Letland17,1%
9. Finland15,5%
10. Verenigd Koninkrijk14,9%
14. Nederland en Bulgarije13%
Bron: Eurostat

Estland heeft de grootste gender pay gap. Als enige land in Europa is het verschil in salaris tussen man en vrouw hier meer dan 20%. Nederland scoort hetzelfde als Bulgarije. Nu lijkt ons dat een heel leuk land, zo wordt er goedkoopste bier van Europa geschonken, maar als je als land gelijk staat met Bulgarije in een Europees lijstje, is dat meestal geen goed teken. Zo ook nu niet.

Nederland gelijk met Bulgarije in loonkloof tussen man en vrouw

Nederland scoort met een loonkloof van 13% slechter dan het Europese gemiddelde. Eén lichtpuntje: in de afgelopen tien jaar tijd is de kloof 5% kleiner geworden. We gaan dus wel de goede kant op.

In maar liefst 16 Europese landen is het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen kleiner dan hier. België doet het goed op de vierde plaats, met een verschil van 5%. Italië staat verrassend op plek 2 met 4,3%.

In Luxemburg verdienen vrouwen meer

Het enige land waar zich een heel klein kloofje de andere kant op vormt, is Luxemburg. Hier pakken vrouwen 0,3% meer salaris dan mannen.

Voor vrouwen die zich gedesillusioneerd voelen door deze cijfers: onlangs verscheen er een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen beter zijn in een activiteit waar mannen zich superieur in achtten. Wellicht beurt het op.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.