Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Review 31 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

Review Pixel 8a: betaalbare smartphone met high-end features

Op zoek naar een betaalbare smartphone met high-end features? Lees onze review van de Google Pixel 8a.

De Google Pixel 8a is de nieuwste telg in Google’s populaire reeks van betaalbare smartphones. Naar aanleiding van goede ervaringen met de eerdere modellen was ik erg benieuwd naar de prestaties van de telefoon, met name de camera. Ik heb met name de AI- en camerafuncties uitgebreid getest en deed een aantal verrassende ontdekkingen. Check ook onze review van de vouwbare OnePlus.

Google Pixel 8a: design, display en software

De Pixel 8a heeft een compact design met een plat aluminium frame, zeer mooie afgeronde hoeken en een matte achterkant. De telefoon ligt lekker in de hand en is niet te zwaar en kan met één hand bediend worden. Het 6.1 inch OLED-scherm is helder en scherp, met mooie kleuren en een soepele 120Hz verversingssnelheid.

Google Pixel 8a review: high-end smartphone voor middenklasser-prijs
Mooi design, ligt erg lekker in de hand (Afbeelding: Google)

De Google Pixel 8a draait op Android 14 en Google belooft zeven jaar softwareondersteuning, inclusief beveiligingsupdates en Android-upgrades. Dat is veel voor een midrange-telefoon! De betaalbare smartphone is erg snel en krachtig, en ik heb geen problemen ondervonden met multitasking of het spelen van games.

De camera van de Google Pixel 8a is echt een van de sterke punten van de telefoon. De foto’s die ik overdag heb gemaakt zijn scherp en gedetailleerd, met mooie kleuren en een goed dynamisch bereik. Maar waar de camera echt uitblinkt is in donkere omstandigheden.

Camera: Night Sight in actie

Met de Night Sight functie kun je verbluffende foto’s maken in het donker. Dit heb ik zelf ondervonden toen mijn zoon hem op de nachtelijke lucht richtte. Door Night Sight te activeren en de camera te focussen door de telefoon neer te leggen zodat hij omhoog wees, maakte de Google Pixel 8a opzienbarende foto’s. Gefotografeerd vanaf een balkon midden in de stad met al haar lichtvervuiling, kon ik desondanks details in de sterrenhemel zien die met het blote oog niet zichtbaar waren. Ook de andere foto’s die ik heb gemaakt zijn scherp en helder, met prachtige kleuren.

Google Pixel 8a review: high-end smartphone voor middenklasser-prijs
Sterrenhemels kun je nu prachtig vastleggen (Afbeelding: Google)

Een paar tips voor het gebruik van Night Sight

  • Houd de telefoon zo stil mogelijk tijdens het maken van de foto.
  • Gebruik een statief als je dat hebt.
  • Experimenteer met de verschillende belichtingstijden.
Google Pixel 8a review: high-end smartphone voor middenklasser-prijs
Een andere foto gemaakt met Night Sight (Afbeelding: Frank Verkoren)

Naast Night Sight heeft de betaalbare smartphone nog een aantal andere handige camera-features, zoals:

Best Take: Hiermee maak je de perfecte groepsfoto door uit een serie foto’s per persoon de beste gezichtsuitdrukking te kiezen. Getest tijdens een familie-uitstapje en werkte niet alleen goed, maar was zelfs leuk om te doen. Zelfs kinderen snapten hoe het werkte en konden de foto bewerken. 

Magic Eraser: Deze functie is echt een lifesaver voor fotografen. Met Magic Eraser kun je ongewenste objecten uit je foto’s verwijderen, zoals fotobommen, storende objecten in de achtergrond of ongewenste details. Ik heb Magic Eraser gebruikt om een foto te bewerken waarop een ander kind door een opname rende. De functie heeft het kind perfect uit de foto verwijderd zonder dat er sporen achterbleven. 

Slimme functies

Live Translate: Met deze functie kun je tekst in real time vertalen van de ene taal naar de andere. Ik heb Live Translate gebruikt om teksten in verschillende talen te vertalen. Dit werkt verbazingwekkend goed. De Google Pixel 8a kon de tekst foutloos vertalen en zelfs de uitspraak was goed te verstaan. Deze functie is erg handig als je met mensen in het buitenland praat of als je websites of documenten in een andere taal wilt lezen.

Google Pixel 8a review: high-end smartphone voor middenklasser-prijs
De circle to search functie is heel makkelijk (Afbeelding: Google)

Circle to Search: Teken met je vinger een cirkel om een afbeelding, tekst of video en Circle to Search doet de rest. De app toont je direct relevante resultaten, van online zoekresultaten tot apps op je telefoon.

Call Screen: Ik heb de Call Screen functie gebruikt om spammers en telemarketeers te filteren. Dit werkt erg goed. De Google Assistant kon in de meeste gevallen goed bepalen wie de beller was en wat het doel van het gesprek was. Zo kon ik gerust telefoontjes laten afketsen zonder ze te hoeven beantwoorden.

Hold for Me: Deze functie is erg handig wanneer je in de wacht staat. Zodra je in de wacht wordt gezet, kan de Pixel 8a de wachtmuziek analyseren en je laten weten wanneer er een medewerker aan de lijn is. Zo hoef je niet langer naar vervelende wachtmuziek te luisteren en kun je je tijd nuttiger besteden.

Naast deze extra features, heeft de Pixel 8a nog veel meer te bieden. Zo kun je ook bij audio- en video-opnames achteraf achtergrondruis laten verwijderen door AI. Dit kan ook tijdens telefoongesprekken (clear calling) waardoor je de ander beter kan verstaan. Werkt ook goed in de tests die ik gedaan heb. De batterijduur van de Pixel 8a is erg goed. Ik heb de telefoon een hele dag intensief gebruikt zonder dat ik hem hoefde op te laden. Het enige minpunt is dat de laadsnelheid hoger kan.

Conclusie: betaalbare smartphone met veel kwaliteit

De Google Pixel 8a bewijst zich in mijn tests als een uitstekende allround-smartphone. De telefoon heeft alles wat je van een moderne smartphone mag verwachten: een krachtige processor, uitstekende camera, lange software-ondersteuning en een scala aan handige extra features. De Google Pixel 8a is bovendien erg betaalbaar, wat hem een aantrekkelijke optie maakt voor veel mensen.

De Pixel 8a is verkrijgbaar in vier kleuren: obsidiaan, porselein, baaiblauw en aloë, vanaf 549 euro.

Smartphone

Google Pixel 8a

8 Score

Pluspunten

  • Prijs
  • Camera
  • Vormgeving
  • Slimme functies

Minpunten

  • Trage laadsnelheid

De Google Pixel 8a is een zeer betaalbare smartphone, maar met high-end features en een supergoede camera. We kunnen de telefoon maar op één minpuntje betrappen. Lees onze review.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.