Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Best betaalde Marvel-acteur ooit nog niet klaar na 21.447 seconden

Marvel Studios kan ondertussen wel een Iron Man gebruiken. Naar verluidt werkt Kevin Feige aan een terugkeer voor de originele Avengers. Maar wil Robert Downey Jr., de best betaalde Marvel-acteur nooit, dat zelf wel?

Feit is dat het MCU óf een heel lange pauze nodig heeft óf een knaller als in het vorige decennium. En dan gaat de filmstudio natuurlijk liever voor de tweede optie.

Best betaalde MCU-acteur ooit

Tony Stark legde in Avengers: Endgame niet alleen om verhaaltechnische redenen het loodje. Robert Downey Jr. kreeg onderhand per film rond de 75 miljoen dollar, waar in het geval van Endgame ook nog eens 55 miljoen dollar bovenop kwam aan bonussen. Ka-ching.

In totaal zou hij zo’n 300 miljoen dollar hebben verdiend voor de 21.447 seconden aan screentime. Dat zijn in totaal zo’n 6 uren. Daarmee is Robert Downey Jr. de bestbetaalde Marvel-acteur ooit. En een kat in het nauw maakt rake sprongen; het MCU lijkt terug te willen grijpen naar het peperdure verleden.

Marvel Studios na Iron Man

Oftewel, de acteur werd simpelweg te prijzig voor Marvel Studios. Zeker in 2019, met succesnummer na succesnummer, leek de studio ook prima zonder de Amerikaanse acteur te kunnen. In interviews schepte het bedrijf nog regelmatig op dat het tienduizenden potentiële nieuwe filmpersonages op de plank heeft liggen dankzij de comics.

Marvel Iron Man Robert Downey Jr. Illuminati
(Bron: Marvel Studios)

Nu, vijf jaar later, ziet dat plaatje er compleet anders uit. Opeens lijkt Marvel Studios niets meer goed te kunnen doen. Omzetcijfers liepen de afgelopen jaren terug, films vielen op zijn zachtst gezegd enorm tegen en nieuwe superhelden wisten niet te scoren. Superhelden-moe of niet; Disney-CEO Bob Iger heeft op de rode noodknop gedrukt.

oppenheimer, record, christopher nolan, nederland, tenet, dark knight
Robert Downey jr. als Lewis Strauss in Oppenheimer (Afbeelding: Universal Pictures)

Ondertussen is Marvel Studios-baas Kevin Feige druk bezig met een noodgreep. Secret Wars, een nieuw film-event van Endgame-achtige proporties, is de stip aan de horizon. Dé grote kaskraker die fans weer massaal de bioscoopzalen in moet gaan krijgen.

Noodgreep in de pijplijn

En hoe doe je dat? Precies, door fan-favourites terug te brengen. Je kunt het geheel terecht creatieve armoede noemen, maar aanhoudende geruchten wijzen erop dat Feige de originele Avengers terug wil brengen. Waaronder Robert Downey Jr. als Tony Stark, AKA Iron Man. Ja, de best betaalde MCU-acteur ooit heeft een onderhandelingspositie van jewelste, maar anno 2024 kan Marvel Studios elke publiekstrekker gebruiken. Hoe prijzig dan ook.

De grote vraag in de tussentijd is of Downey Jr. überhaupt wel trek in een terugkeer heeft. Hij heeft immers zijn Marvel-carrière met een hoogtepunt afgesloten, en met een kersverse Oscar in zijn prijzenkast voor zijn rol in Oppenheimer zit de 59-jarige acteur ook niet om kansen verlegen.

Robert Downey Jr. reageert

Toch lijkt meneer Iron Man meer dan bereid om opnieuw de superheld uit te hangen. Esquire kreeg de kans om de acteur te vragen of hij terug zou keren, met een verrassend transparant en enthousiast antwoord als resultaat:

Happily. Het is een te integraal onderdeel van mijn DNA,” aldus Downey. “Die rol koos mij. En kijk, ik zeg altijd: ‘Wed nooit en te nimmer tegen Kevin Feige.’ Dan verlies je. Hij is het huis. Hij zal altijd winnen.”

Serie Marvel Slechtste acteur Robert Downey jr, iron man, terugkeer
(Afbeelding: AFP)

Afgelopen januari gaf Downey Jr. nog in de Literally!-podcast aan dat hij nog geen aanbod heeft gekregen van Marvel, maar ja, wat zegt dat? Een cameo of volledige terugkeer van Iron Man zou een verrassing van jewelste zijn, die Feige en co. uiteraard nooit al jaren van tevoren zouden verklappen.

James Bond achterna

Een gevalletje James Bond dus: tot men officieel het nieuws bekendmaakt, blijft het bij gissen en speculeren. Een ding is echter duidelijk: Robert Downey Jr. heeft de deur wagenwijd openstaan. De vraag is: is die deur zelfs voor Marvel Studios te duur? En ach, anders hebben we altijd nog de geanimeerde versie van Tony Stark.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.