Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Spider-Man film met Sydney Sweeney presteert het onmogelijke

De nieuwe Spider-Man-film-zonder-Spider-Man, Madame Web, gaat niet het beste van Marvel, maar Morbius achterna. Dat blijkt althans uit de eerste recensies. Sydney Sweeney als Spider-Woman, Dakota Johnson als het titelpersonage, een compleet Spidey Universe; om met deze ingrediënten zo slecht te scoren, is eigenlijk een onmogelijke prestatie.

Marvel Studios brengt dit jaar slechts één superheldenfilm uit: Deadpool & Wolverine. Terwijl de Merc with a Mouth als Jezus het MCU redt gaat de studio terug naar de tekentafel. Niet vrijwillig, overigens; Disney-CEO Bob Iger heeft ingegrepen.

Sony presenteert Madame Web

Toch zijn er meer Marvel-films om naar uit te kijken, dankzij de ambitieuze plannen van Sony Pictures. Sony heeft de filmrechten voor Spider-Man en een hoop gelieerde personages in handen, waardoor de studio zijn eigen plan kan trekken. Alleen al voor 2024 staan er meerdere films omtrent vijanden van Spidey op de bioscoopagenda. Daarnaast werkt Sony Pictures aan meerdere Spider-Man-series.

Spider-Man film met Sydney Sweeney presteert het onmogelijke
(Afbeelding: Sony)

Een mooi vooruitzicht, maar juich vooral niet te vroeg. De Venom-films waren zeer aardig, maar met Morbius in de achteruitkijkspiegel zijn fans er over het algemeen niet gerust op dat Sony Pictures in de roos gaat schieten.

Volledig terecht, zo blijkt nu. Critici hebben namelijk afgelopen week de kans gekregen om Madame Web te zien, de nieuwe ‘Spider-people-film’ van Sony. Volgens leakers was er even sprake van dat Tom Holland zelfs in de film zou opduiken, maar die plannen zijn tijdens de ontwikkeling geschrapt. Wel is er een Spider-Woman, gespeeld door redactiefavoriet Sydney Sweeney.

Critici maken gehakt van nieuwe Marvel-film

Wat overblijft is niet best, zo bleek uit de eerste reacties van critici. Vaak zijn de eerste takes van recensenten nog een stuk positiever dan de uiteindelijke recensies, mede omdat er dan nog een embargo op rust, maar daar is in het geval van Madame Web absoluut geen sprake van.

De eerste reacties bevestigden het gevoel dat praktisch iedereen had na het zien van de eerste trailer voor Madame Web: “Het is een onhandige, slecht geschreven, rommelige en slordige film vol met middelmatig montage- en acteerwerk.” Ouch.

We hebben slecht nieuws voor je, want de eerste reviews zijn net gepubliceerd, en die zijn niet veel positiever. Madame Web heeft op het moment van schrijven na 78 reviews een Rotten Tomatoes-score van 18 procent.

Sydney Sweeney en Dakota Johnson versus Morbius

Madame Web ziet er misschien goedkoop uit, maar het rommelige plot en de half doordachte personages zijn aantoonbaar goedkoper,” concludeert filmrecensent Mark Dujsik.

Avi Offer van NYC Movie Guru noemt de Marvel-film met Dakota Johnson in de hoofdrol “een onhandige, saaie en onbedoeld grappige puinhoop.” Of, zoals criticus Mark Keizer de situatie met een meta-blik samenvat: “Het bewijs dat Sony’s poging om enkel en alleen ten voordele van de kwartaalresultaten een filmuniversum in elkaar te flansen  al sinds dag één dood is.”

Je voelt ‘m al aankomen, want ook de vergelijking met Morbius wordt vaak gemaakt. In het nadeel van Madame Web: “Als je dacht dat Morbius slecht was, bereid je dan maar voor op Madame Web,” aldus USA Today. Dat is een prestatie an sich, gezien hoe laag de Jared Leto-film de lat legde. En daartegenover scoren films en series met Sydney Sweeney doorgaans juist extreem hoog.

En Spider-Man dan?

Sorry Spider-Man-films, this ain’t it. Voor Marvel Studios is het de zoveelste film op een rij die neergesabeld wordt. Zelfs andere studio’s kunnen dus vooralsnog het tij niet keren. En Spider-Man zelf? Het gaat nog jaren duren voor we hem op het witte doek terug gaan zien, zo blijkt uit recente opmerkingen van insiders. Zucht. Hopelijk motiveren de recensies van Madame Web Sony om toch weer de samenwerking met Marvel Studios op te zoeken.

Gelukkig kunnen we positief afsluiten, mits je bereidt bent verder dan live-action te kijken. Eind vorig jaar keerde namelijk één van de beste Marvel-series aller tijden terug op Disney+. Een absolute aanrader, net zoals dit boek over de problemen van Marvel Studios. Toch benieuwd naar Madame Web? De Marvel-film draait vanaf 15 februari in de Nederlandse bioscopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.