Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Spider-Man 4 lijkt zijn schurk te hebben, al is de film nog ver weg

Waar blijft de aankondiging van een nieuwe Spider-Man-film met Tom Holland? Leakers schetsen een pittig dilemma en menen al te weten wie de schurk wordt in Spider-Man 4.

Marvel doet het dit jaar rustig aan. Na jaren vol nieuwe superheldenfilms en series is de bioscoopagenda nagenoeg leeg.

Sony Pictures gaat door

Terwijl Marvel Studios noodgedwongen terug naar de tekentafel gaat, is het vooral collega-studio Sony Pictures die de comics van Marvel tot leven blijft brengen.

Sony heeft namelijk de filmrechten voor Spider-Man en een flink aantal gelieerde personages in handen. Op Valentijnsdag komt Madame Web uit, vol ‘Spider-people‘ met onder andere Sydney Sweeney en Dakota Johnson in de hoofdrollen.

In augustus komt vervolgens Kraven the Hunter uit, een film over de aartsvijand van Spidey. Vervolgens kun je begin november een bioscoopticket kopen voor Venom 3.

Waar blijft Spider-Man 4?

Oftewel: voor fans van Spider-Man zitten er genoeg interessante films in de pijplijn. Tom Holland zelf hoeft echter dit jaar helaas niet zijn suit aan te trekken. Peter Parker zelf wacht nog steeds op een aankondiging van Marvel Studios én Sony Pictures. Dat is de crux: waar Sony vooral zijn eigen plan trekt met de films omtrent Marvel-schurken waarvoor het de filmrechten in handen heeft, zijn de Spider-Man-films met Tom Holland het resultaat van een innige samenwerking tussen die twee.

Een samenwerking die al eens knetterde, toen Sony na succesvolle Spidey-films besloot om zelf alle touwtjes in handen te nemen. Slecht nieuws voor fans, want dat zou betekenen dat Spider-Man niet meer op zou kunnen duiken in andere MCU-films. Dag Avengers! Die films worden immers door Marvel Studios gemaakt. Daardoor hing een bredere rol in het Marvel Cinematic Universe vooral af van of papa en mama het goed met elkaar konden vinden. Een fragiele basis, zeker in de hyper-commerciële wereld die Hollywood is.

Uiteindelijk kwam het destijds goed, zoals uitgebreid beschreven wordt in een onlangs uitgekomen fascinerend boek dat je een kijkje achter de schermen geeft bij Marvel Studios.

Terug naar de basis of naar het multiverse?

Fast forward naar het heden. Spider-Man: No Way Home was een daverend succes, mede dankzij de terugkeer van Tobey Maguire en Andrew Garfield. De film eindigde echter met een Peter Parker die weer een geheime identiteit had, een soort reset, dankzij de magie van Doctor Strange Een nieuw, grounded  begin. De escalatie van de laatste films was immers niet houdbaar.

Tom Holland Spider-Man toekomst films
(Afbeelding: Sony Pictures)

Niet schrikken: No Way Home kwam in 2021 uit. Ondertussen wordt Tom Holland er niet jonger op, en fans kijken reikhalzend uit naar een nieuwe film. De hoge piefen van Sony en Marvel hebben in interviews al meermaals vage en ontwijkende antwoorden op vragen over de vierde Spider-Man-film gegeven, maar een concrete aankondiging bleef uit. Terwijl juist Spider-Man een garantie voor succes lijkt te zijn, waar de andere films van Marvel Studios afgelopen jaar continu struikelden.

Leaker en journalist Daniel Richtman beweert nu te weten waarom de vierde film uitblijft. Volgens hem wil Sony het succes van No Way Home herhalen door weer een grote multiverse-film te maken. Dan kunnen namelijk Tobey Maguire en Andrew Garfield teruggebracht worden om de fans te pleasen.

Feige en Holland zijn het met elkaar eens

Je raadt het al: Marvel Studios-baas Kevin Feige is het daar naar verluidt absoluut niet mee eens. Hij wil dat Spider-Man 4 weer meer grounded wordt. Opvallend genoeg staat Tom Holland volgens Richtman overigens aan de kant van Feige.

En geef ‘m eens ongelijk: Spider-Man is naar onze mening op zijn best als hij die sympathieke, ‘lokale’ superheld is, zoals in de eerste twee films. Of, zoals ze het in de comics zeggen: “your friendly neighbourhood Spider-Man!” Dat was bovendien ook wat we aan het einde van No Way Home te zien kregen: Peter Parker die weer als vigilante zijn buurt beschermt.

Kingpin als de nieuwe schurk

Neem de claims van Daniel Richtman voorlopig vooral met een korrel zout. Overigens heeft de leaker nog een vermeend nieuwtje over de toekomst van Spider-Man: dat Wilson Fisk/Kingpin in Spider-Man 4 zal verschijnen, maar Vincent D’Onofrio nog niet in gesprek is met Marvel en Sony.

De beste schurk van Marvel Television op het witte doek tegenover Spider-Man? Toen Daredevil nog rondrende op Netflix was dat een totaal ongeloofwaardige droom van fans, die wellicht dus de komende jaren werkelijkheid gaat worden.

Tom Holland zat bijna in Madame Web

Overigens markeerde dit jaar bijna de terugkeer van Tom Holland als Spider-Man, als we collega-leaker Jeff Sneider moeten geloven. Hij meldde onlangs dat er plannen waren om Holland op te laten duiken in Madame Web, maar dat alle verwijzingen en plannen voor cameo’s tijdens de opnames geschrapt zijn.

Voorlopig blijft het dus bij leaks, speculatie en geruchten. Terwijl we op officieel nieuws wachten kun je de beste Marvel-show van vorig jaar in zijn geheel op Disney+ streamen. Of check de reactie van Chris Evans op geruchten dat hij terugkeert als Captain America.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.