Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Sony’s evil Spider-Man-film onthult de toekomst met vleugje Fifty Shades

Maak kennis met de eerste trailer voor Madame Web, een gloednieuwe bioscoopfilm met Spider-Woman, Spider-Girl én een evil Spider-Man!

Marvel Studios drukt zelf wat bioscoopreleases betreft even op de pauzeknop. Een groot contrast ten opzichte van de laatste jaren: in 2024 brengt de studio zelf enkel Deadpool 3 uit.

Van Marvel Studios naar Sony Pictures

Met de nadruk op ‘zelf’. Want waar de studio een broodnodige pauze inlast, gaan de Marvel-avonturen gewoon elders vrolijk verder. Terwijl nieuws over een nieuwe Spider-Man-film met Tom Holland uitblijft, geeft Sony vol gas op een eigen Cinematic Universe rondom de iconische superheld.

Met name dankzij het succes van Into the Spider-Verse kreeg de Japanse gigant het vertrouwen om ook los van Feige en co. een eigen rits films op poten te zetten. En series, overigens: Prime Video gaat de komende jaren meerdere live-action Spider-Man-series brengen.

Madame Web

Afijn, terug naar het heden. Sony heeft zojuist namelijk de allereerste trailer uitgebracht voor Madame Web. Een gloednieuwe Spider-Man Universe-film, met Dakota Johnson in de hoofdrol. De superheldenfilm was al vorig jaar klaar met filmen, maar de studio deed tot nu toe erg geheimzinnig over het ambitieuze project.

Ambitieus ja, want in Hollywood wordt Madame Web Sony’s equivalent van Doctor Strange genoemd. Dakota Johnson (Fifty Shades) speelt Casandra Webb, een krachtige helderziende die paranormale gaven heeft waarmee ze verbinding kan maken met ‘de spinnenwereld’.

Spider-Woman

Aan ‘spiderpeople’ geen gebrek, want Sydney Sweeney zet haar Hollywood-dominantie door met het live-action debuut van Julia Carpenter. Een personage uit de Marvel-comics die fans ook kennen als Spider-Woman. De regie is in handen van S.J. Clarkson, die al Marvel-ervaring heeft dankzij Jessica Jones en The Defenders.

Van het schrijversduo achter Madame Web, Matt Sazama en Burk Sharpless, worden we op het eerste gezicht minder vrolijk: hun CV bestaat vooral uit matige films als Dracula Untold, Gods of Egypt en de recente Spidey-spin-off Morbius. Matig gerecenseerde, bombastische blockbusters die stuk voor stuk gedateerd aanvoelen. Hopelijk laten ze met Madame Web zien dat het ook anders kan.

Anders dan Marvel-films?

Afijn, terug naar de film zelf. Met alle Marvel-moeheid van dit moment wil Sony Pictures duidelijk benadrukken dat Madame Web anders is dan alle andere superheldenfilms.

Madame Web wijkt af van het gebruikelijke genre en vertelt het op zichzelf staande verhaal van een van de meest raadselachtige heldinnen van Marvel. In deze spannende thriller speelt Dakota Johnson de rol van Cassandra Webb, een paramedicus in Manhattan die mogelijk over helderziende gaven beschikt. Gedwongen om openbaringen over haar verleden onder ogen te zien, smeedt ze een band met drie jonge vrouwen die voorbestemd zijn voor een machtige toekomst… als ze allemaal een dodelijk heden kunnen overleven.”

Evil Spider-Man

Sorry Sony, dat klinkt alsnog vrij generiek. Maar laten we Madame Web vooral niet te snel afserveren. De eerste trailer smaakt absoluut naar meer, met opvallend veel Spider-Man-achtige elementen.

Sterker nog, als je niet beter zou weten dan zou je denken dat Peter Parker zelf aan het rondslingeren is. De Spider-Man in de trailer is Ezekiel Sims, een door Tahar Rahim gespeelde schurk. Net als Cassandra lijkt Ezekiel in de toekomst te kunnen kijken, waar hij ergens achter komt dat hem recht tegenover de jonge vrouwen zet.

Madame Web Spider-Man Marvel studios film
Spiderpeople, overal (Afbeelding: Sony Pictures)

Het wordt in ieder geval een feestje voor Marvel-fans die al jaren smeken om een breder Spider-Man-universum op het witte doek. Alles wijst erop dat we dus een evil Spider-Man gaan krijgen, en dus het debuut van Spider-Woman. De trailer geeft nog niet al te veel weg, maar de kans is groot dat een van de andere dames waarmee Cassandra optrekt Spider-Girl is of wordt.

De moeder van Peter Parker

Sterker nog: gelekte details wijzen erop dat Adam Scott en Emma Roberts respectievelijk een jonge Ben Parker en de moeder van Peter Parker gaan spelen in de film. Daarmee is Madame Web dus een prequel van de Spider-Man-films met Tom Holland, met genoeg potentie voor verdere spin-offs. Goed nieuws voor fans, die dan niet meer puur afhankelijk zijn van de plannen van Marvel Studios.

In februari gaan we erachter komen of Madame Web een schot in de roos wordt. De film staat voor 15 februari op de bioscoopagenda. En ach, anders hebben we altijd nog Kraven the Hunter en de aangekondigde Spidey-series van Prime Video.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.