Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Spider-Man krijgt live-action televisieseries, en de eerste is al bekend

Groot nieuws voor Marvel-fans: Sony gaat een reeks aan live-action series rondom Spider-Man ontwikkelen, en de eerste is al bekendgemaakt. Het slechte nieuws? Disney+ wordt overgeslagen.

Spider-Man is in 1962 ontstaan op de strippagina’s van Marvel. Anno 2022 is het de populairste superheld die er is. Des te pijnlijker is het dan ook dat Peter Parker niet meer in de stal van Marvel zit.

Marvel zit zonder Spidey

Althans, niet op het witte doek. In de comics heeft de entertainmentgigant gewoon nog alle controle over Spider-Man, maar de film- en televisierechten liggen bij Sony Pictures. Nu klinkt dat absurd, gezien het enorme succes van het MCU. Maar in de jaren negentig zag het er wat minder rooskleurig uit voor Marvel.

Superheldenfilms waren nog niet de cashcow die ze nu zijn, en met de comics ging het niet best. Sterker nog, Marvel moest de filmrechten voor zijn grootste personages verkopen om een faillissement te voorkomen.

Sommige personages zijn sindsdien weer thuisgekomen. Door de overname van 20th Century Fox heeft Disney en daarmee Marvel Studios weer de filmrechten voor Deadpool in handen. Hetzelfde geldt voor alle X-Men-personages.

Live-action Spider-Man-series

Maar Spidey? Die blijft bij Sony. Vandaar dat je de nieuwste Spider-Man-films niet op Disney+ kunt streamen, ondanks dat Marvel wel voorkomt in de aftiteling.

Daar ga je in de toekomst alleen maar meer last van krijgen. Na jaren aan geruchten heeft Sony Pictures namelijk een samenwerking met Prime Video en MGM+ aangekondigd. Hun plan? Ze gaan een reeks aan live-action series rondom Spider-Man ontwikkelen. Geen animatie dus.

Oftewel, Amazon Prime Video kan in de toekomst zijn eigen Marvel-series tegenover WandaVision, Loki en andere Disney+ Originals van Marvel gaan zetten. Volg je het nog?

Silk: Spider Society

Sony Pictures heeft niet alleen de rechten voor Spidey zelf, maar ook voor meer dan 900 (!) andere karakters rondom de superheld. Van zijn Aunt May tot de schurken waar hij tegen vecht.

Het is ook al bekend wat de eerste televisieserie gaat worden. Dat is Silk: Spider Society. Silk is een superheld uit de comics van Marvel, en het alter-ego van Cindy Moon, een Koreaans-Amerikaanse vrouw die door dezelfde spin als Peter Parker wordt gebeten. Ze maakte haar debuut in 2014.

Marvel Spider-Man Series Silk Prime Video Sony
Silk in de comics (Afbeelding: Marvel Comics)

Grote namen

Sony en Amazon hebben grote namen opgetrommeld om er een succes van te maken. Zo is Angela Kang ingeschakeld als showrunner voor Silk: Spider Society. Kang is op dit moment de showrunner van The Walking Dead. Ook zijn Phil Lord en Christopher Miller aan boord, de genieën achter het fantastische Spider-Man: Into the Spider-Verse. Tot slot is Amy Pascal aan boord als uitvoerend producent. Zij overziet ook de live-action films rondom Spider-Man, waaronder de Venom-films.

Vooralsnog blijft het dus bij bij Silk: Spider Society. De deal is echter het startschot voor een samenwerking voor de lange termijn, met meerdere live-action-series. Net zoals de Marvel-series op Disney+. Of wellicht zijn de Marvel-series die aanvankelijk op Netflix verschenen een beter voorbeeld: een eigen klein cinematic universe.

En Tom Holland dan?

Het is op het moment van schrijven onduidelijk of Spider-Man zelf ook een eigen serie gaat krijgen, en of Tom Holland op zal gaan duiken. Hij zal in ieder geval blij zijn met de eerste onthulde serie, want onlangs gaf hij in een interview nog aan dat hij meer diverse personages uit de Spider-Man-comics in het MCU wilde zien, waarbij hij Silk als voorbeeld noemde.

Afijn, voorlopig blijft het een kwestie van afwachten. Hoogstwaarschijnlijk duurt het nog jaren voordat Silk: Spider Society op Amazon Prime Video zal verschijnen. Ondertussen hebben de fans dus nog meer Marvel-shows om naar uit te kijken. Het is jammer dat niet alles op één plek te streamen zal zijn, maar aan de andere kant worden we wel op onze wenken bediend. Wordt vervolgd!

TVLine

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.