Pim Jansen
Pim Jansen Sport 18 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

6 oliedomme ex-voetballers die hun ziel hebben verkocht aan Qatar

Terwijl veel mensen een punt maken van het WK 2022 in Qatar, zijn er ook oud-voetballers die het toernooi promoten met gênante statements. In ruil voor oliedollars, uiteraard. Nou hoef je als oud-voetballer echt niet de barricade op, maar dit voelt allemaal wel heel goedkoop. Een kleine greep uit die groep gevallen helden, van Ronald de Boer tot David Beckham.

Het WK 2022 in Qatar staat op het punt van beginnen. We hoeven niet meer uit te leggen dat de toewijzing van FIFA dubieus was. Dat doet Netflix wel, in deze documentaire.

Oud-voetballers die het WK 2022 in Qatar promoten

Het is niet zo dat de oud-voetballers in dit lijstje het geld echt nodig hebben. Toch verkopen ze hun ziel voor nog meer geld, door te stellen dat het WK in Qatar een fantastisch evenement is, voor meer inclusie en diversiteit. Hun statements daarbij zijn zo gênant, dat het hilarisch wordt. Net als deze nepfans, maar die hebben het geld wel nodig.

1. David Beckham

Te beginnen met David Beckham, van wie we vermoeden dat hij echt te beperkt is om door te hebben wat er buiten de hotels en compounds allemaal in Qatar gebeurt. Hij verdient 10 miljoen aan het WK in de oliestaat en op lange termijn zelfs nog veel meer.

david beckham, qatar, homoseksuele voetballer, Josh Cavallo
David Beckham wordt goed gespekt in Qatar (Afbeelding: AFP)

Niet voor niets heeft Eric Cantona, voormalig teamgenoot van Beckham bij Manchester United, uitgehaald naar de Engelsman. “A big, big mistake.”

2. Ronald de Boer

Ronald de Boer is een gevalletje David Beckham: hij slikt alle mooie praatjes voor zoete koek. Hoe kun je het zo iemand dan ook kwalijk nemen? Een van zijn stellingen is dat alle dode mensen in de oliestaat de afgelopen tien jaar op een hoop zijn gegooid, en dat het wel meevalt met de mensenrechten.

ronald de boer, WK 2022 qatar, oud voetballers, statements, geld, oliedollars, mensenrechten
(Afbeelding: FIFA)

“Het WK is een manier om belangrijke sociale veranderingen in Qatar teweeg te brengen. Voor mij is dit het belangrijkste aspect van het project: het land verbeteren en een betere plek achterlaten voor de volgende generatie”, aldus Ronald de Boer slaafs op de website van FIFA.

3. Samuel Eto’o

Samuel Eto’o deinst zelfs niet terug voor een goodwill-foto met stadionbouwers. Precies een van de groepen waar het zo om te doen is wat betreft de mensenrechten.

samuel eto'o, WK 2022 qatar, oud voetballers, statements, geld, oliedollars, mensenrechten
(Afbeelding: FIFA)

“Qatar heeft iets heel speciaals gebouwd. Een toernooi dat spelers en fans voor altijd zullen herinneren. Het WK is de grootste competitie in het voetbal en ik denk dat voor de spelers die de kans hebben gehad om erin te spelen, er niets mooiers is”, aldus een van de met oliedollars gespekte oud-voetballers.

4. Xavi Hernández

Oud-voetballer en de huidige trainer van FC Barcelona is ook al jarenlang verbonden aan Qatar. Heb je zo’n geweldige carrière gehad, al het geld van de wereld, vertrek je alsnog naar de zandbak.

xavi, WK 2022 qatar, oud voetballers, statements, geld, oliedollars, mensenrechten
(Afbeelding: FIFA)

“Het is gemakkelijk om in de projecten te geloven als je zelf ziet wat voor goeds ze doen”, zegt de Spaanse ambassadeur van het WK. Als hij nou had gezegd ‘Het is gemakkelijk om in de projecten te geloven als je ziet hoeveel geld ik ervoor krijg’ was hij een echte man geweest. En als hij dan nog eens een kijkje buiten de compound nam, helemaal.

5. Cafú

Cafú is de enige speler in de WK-historie die drie finales speelde. Tot zover de verering, want ook deze Braziliaan is een van de vele oud-voetballers die hun ziel hebben verkocht om tegen een boodschappentas vol oliedollars ambassadeur te worden van het WK 2022 in Qatar.

cafu, WK 2022 qatar, oud voetballers, statements, geld, oliedollars, mensenrechten
(Afbeelding: FIFA)

“Voetbal is een van de grootste instrumenten voor sociale inclusie in de wereld. Het voetbalveld brengt mensen uit verschillende culturen bij elkaar. Het verbindt mensen die verschillende talen spreken; ze ontmoeten elkaar op het veld, begroeten elkaar en lachen samen. Ik geloof dat de erfenis die het WK van Qatar zal nalaten niet alleen voor zijn eigen land is, maar ook voor mensen over de hele wereld.” Ja, dit durft hij met droge ogen te zeggen.

6. Tim Cahill

Tja, Tim Cahill. Als je de onderstaande foto ziet, kun je deze ruggengraatloze Australiër ook nauwelijks iets kwalijk nemen. Hij woont in Qatar en is Chief Sports Officer van de Aspire Academy. Neem een kijkje op de website van de academie en tel het aantal vrouwen.

Tim Cahil 1
(Afbeelding: FIFA)

“Voetbal gebruiken om kinderen aan het lachen te maken, is natuurlijk een sterke motivatie. Maar het leven van mensen veranderen door middel van lezen, mentorschap, het opbouwen van vaardigheden en het delen van levenslessen, dat is zeker waar mijn passie doorheen schijnt.” Dit soort gênante uitspraken horen er nou eenmaal bij als ambassadeur van het WK 2022 in Qatar. Als het maar schuift.

Actie tegen David Beckham

Waar David Beckham vroeger bekend stond als een icoon voor de LHBTI-gemeenschap, worden zijn zakken nu aan alle kanten volgestopt door een land waar ze dit als een strafbaar ‘mentaal defect‘ zien. De Britse komiek Joe Lycett speelde daar eerder deze week op in met de onderstaande actie.

“Als jij je banden verbreekt met Qatar verbreekt, doneer ik 10.000 pond van mijn eigen geld aan goede doelen die homoseksuelen in het voetbal steunen. Als je dat niet doet, stop ik zondag om 12 uur het geld in een shredder, net voor de openingsceremonie van het WK. Ik stream dat online. Niet alleen het geld, maar ook je reputatie zullen versnipperd worden”, aldus de komiek richting David Beckham. “Je was de eerste voetballer die fotoshoots deed voor homomagazines als Attitude. Ook sprak je openlijk over je homofans, en je trouwde met een Spice Girl. Dat laatste is het meest ‘gaye’ wat een mens kan doen”, vervolgt de komiek enigszins met een knipoog.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.