Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Netflix maakt gehakt van FIFA en WK in Qatar in nieuwe docu

Eind november wordt het controversiële WK voetbal in Qatar afgetrapt. Maar niet voor Netflix met een nieuwe documentaire naar buiten komt over corruptie binnen de FIFA. FIFA Uncovered zal vanaf 9 november het vuur aan de schenen van de voetbalbobo’s leggen.

Toen het WK voetbal aan Qatar werd toegekend, was de verbazing alom groot. De kandidatuur van landen met enige voetbalgeschiedenis zoals de Verenigde Staten en Australië werd weggewuifd in ruil voor een toernooi in een zandbak. Al snel kwam aan het licht dat onder anderen toenmalig voorzitter Sepp Blatter en zijn maatje Michel Platini steekpenningen zouden hebben aanvaard om meer stemmen te ronselen in het voordeel van de oliestaat.

Bekijk hierboven de trailer van de nieuwe Netflix-documentaire FIFA Uncovered.

FIFA Uncovered: over de schandalen en het WK in Qatar

Dat de wereldvoetbalbond nou niet meteen een baken van moraliteit is, weet inmiddels de grootste voetbalhater. Niet alleen de toekenning van het WK in Qatar kwam vrijwel meteen onder vuur te liggen. Ook de vele schandalen rondom de bouw van alle stadions en de daarbij horende mensonterende werkomstandigheden zouden in de nieuwe Netflix-documentaire FIFA Uncovered uitgebreid aan bod komen.

fifa uncovered, netflix, wk qatar
(Afbeelding: Netflix)

Ondanks alle beschuldigingen en bewijs tegen Blatter en zijn handlangers loopt de bejaarde voetbalbobo nog steeds op vrije voeten. In juli van dit jaar had een Zwitserse rechtbank Blatter en Platini nog vrijgesproken van fraude. De voormalige Franse voorzitter van de UEFA zou 2 miljoen Zwitserse frank hebben ontvangen van Blatter, maar die toonde aan dat het om achterstallig loon ging.

Netflix levert bewijzen in nieuwe docu

Dat vriendjespolitiek en corruptie de gebruikelijke modus operandi is van de FIFA, staat in ieder geval buiten kijf. Dat heeft John Oliver hieronder dan ook uitvoerig bewezen in meerdere video-essays gewijd aan de schokkende corruptie binnen de wereldvoetbalbond.

Mochten de makers van FIFA Uncovered met nieuwe informatie op de proppen komen, dan zou het WK in Qatar wel eens met een nog valsere noot van start kunnen gaan. Sommige deelnemende landen zoals Denemarken hebben al beslist -subtiel- te protesteren tegen de toekenning van het tornooi aan de oliestaat. En ook toeschouwers beginnen te morren, nu duidelijk wordt dat er niet genoeg hotels zijn om iedereen een slaapplaats te geven. Dan maar in de woestijn een dutje doen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.