Felix Decavel
Felix Decavel Popular Science 27 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

ESA deelt angstaanjagend geluid uit ruimte dat op Aarde botst

De ruimte is tegenwoordig het strijdtoneel bij uitstek van de meest fascinerende fenomenen die de moderne wetenschap rijk is. En nu kunnen we het meest angstaanjagende geluid ooit ontdekt, toevoegen aan de verzameling ruimterariteiten. Veroorzaakt door een zonnestorm.

Een nieuw opgedoken audioclip van het European Space Agency zal de haren op je huid doen rechtstaan. Het geluid werd opgenomen op 3 november 2011 toen een zonnevlam een geostorm op Aarde veroorzaakte die het magnetische veld rondom onze planeet danig verstoorde. Of beter gezegd: de data zijn in 2011 verzameld.

Deze magnetische laag beschermt de Aarde en zorgt ervoor dat de mensheid gespaard blijft van zowel schadelijke straling als de gevaarlijke geladen deeltjes die vrijkomen bij een zonnewind. En blijkbaar levert dit fenomeen ook één van de meest angstaanjagende geluiden op die ooit door het menselijke oor zijn waargenomen.

Angstaanjagend geluid uit de ruimte

Geloof je je oren niet? Luister hier dan maar even naar.

Het griezelige geluid hierboven roept beelden op van gletsjers die onheilspellend van een berg afkraken of gigantische bomen die met een harde klap landen op de bodem van het bos. Door de bijna houten nagalm heen klinkt een soort van elektrisch-kosmisch klokkenspel waarvan je kippenvel krijgt.

Data omgezet tot audio-opname

Wetenschappers van de Technische Universiteit van Denemarken hebben de data van dit galactische fenomeen om kunnen zetten naar deze griezelige audio-opname. Volgens één van de onderzoekers, Klaus Nielsen, hebben ze de magnetische signalen die werden opgevangen door satellieten van de ESA kunnen omvormen tot een accurate sonische representatie van de ruimtelijke gebeurtenis. “Het project is een heel belonende ervaring geweest in het samenbrengen van kunst en wetenschap”, klinkt het trots vanaf de nog altijd veilige Aarde.

En zo klinkt een zwart gat

NASA liet eerder ook al een soortgelijk geluid horen, maar dan van een zwart gat. Het ESA gaat nog een stapje verder echter, en speelt het angstaanjagende geluid uit de ruimte nog dagelijks tot 30 oktober af op het Solbjergplein in Kopenhagen. Kwestie van toeristen de stuipen op het lijf te jagen. Misschien een goed idee, Amsterdam?

Krijg je maar niet genoeg van deze verhalen over de ruimte? Lees dan hier meer over het zonne-energieplan van China. Of check hier hoe de eerste permanente basis op de maan er zal uitzien.

De Aarde is te redden

Niet om je bang te praten, maar er kan ooit een asteroïde op ons afkomen die alles vernietigt. Om je direct gerust te stellen: in zo’n geval is de Aarde te redden. Check de beelden van NASA’s DART-missie waarmee onlangs een asteroïde werd verpulverd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.