Felix Decavel
Felix Decavel Sport 30 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Denemarken onthult WK-shirt met stil statement tegen Qatar

Het WK voetbal staat voor de deur en traditiegetrouw hebben nationale elftallen de shirtjes onthult waarmee ze het grasveld in Qatar zullen betreden. Eén land kan zich echter niet verzoenen met de manier waarop de oliestaat omgaat met mensenrechten. Althans, één land komt er openlijk voor uit. Denemarken heeft dan ook besloten een statement te maken met een wel heel (on)opvallend truitje.

In samenspraak met de Deense nationale voetbalbond heeft sportmerk Hummel de serie voetbalshirts ontwikkeld die het Deense elftal zal dragen tijdens het komende WK.

Zowel het rode thuisshirt, het witte uitshirt als het zwarte alternatief zijn vanwege de schending van de mensenrechten in Qatar bewust met een ingetogen design gemaakt. Oorverdovend stille shirts, met andere woorden. Bekijk hieroboven het statement van de Deense truitjes en wat Hummel er over te zeggen heeft.

Denemarken speelt met statement op WK-shirt

Alle logo’s van Hummel en de Deense nationale voetbalbond die het voetbalshirt normaal trots versieren, zijn monochromatisch aangebracht om de visibiliteit ervan drastisch te verminderen. Terwijl andere teams met fierheid de vlag van hun land op de borst dragen, verkiest Denemarken er met dit statement er dus voor om ‘onzichtbaar’ te blijven.

statement, denemarken, wk qatar, shirt, voetbalshirt, eriksen
Eriksen met het protestshirt (Afbeelding: ANP)

Niet dat dit eerlijk gezegd veel verschil zal uitmaken. Afgezien van een eenmalig sprookje, is Denemarken vaker wel dan niet onzichtbaar is op een groot tornooi. Maar het gaat om het gebaar. Beleef hieronder nog eens de voorlopig enige gloriedagen van The Danish Dynamite

Schending van mensenrechten WK Qatar

Het Duitse sportmerk Hummel heeft verklaard dat, ondanks de liefde voor voetbal, het zich niet kan verzoenen met de schendingen van de mensenrechten in Qatar in aanloop naar het WK. Volgens de Britse krant The Guardian zouden er sinds de toekenning van het tornooi aan de oliestaat meer dan 6.500 doden zijn gevallen. Arme gastarbeiders uit India en Bangladesh worden vaak met mooie beloftes naar de woestijn gelokt, om vervolgens in erbarmelijke toestanden en extreme temperaturen de stadions te moeten bouwen.

Meer voetbalshirts

Vind je de statement-shirtjes van Denemarken maar niets? Check dan deze trippy truitjes eens. Of wil je een opfriscursus? Lees dan hier welke voetbalshirts de mooiste waren op het vorige EK.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.