Felix Decavel
Felix Decavel Popular Science 15 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Op deze plekken spot je makkelijk alle vallende sterren dit weekend

In Nederland bestaan slechts twee plekken waar je geen lichtvervuiling hebt, zogeheten Dark Sky Parken. Hier zal je makkelijk alle vallende sterren kunnen spotten dit weekend. De piek van deze unieke meteoorregen vindt plaats in de nacht van 17 op 18 november.

En vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Zo mis je voortaan geen enkele weekendtip.

Uitzonderlijk veel vallende sterren dit weekend

In de nacht van vrijdag op zaterdag passeren boven ons land de Leoniden; een heldere meteorenzwerm met uitzonderlijk veel vallende sterren. Als het weer meezit en de bewolking niet botviert, zal je ze makkelijk met het blote oog kunnen spotten. Maar helaas vind je in Nederland niet veel plaatsen zonder enige vorm van lichtvervuiling. Er bestaan slechts twee van deze zogeheten Dark Sky Parken om precies te zijn.

Nationaal Park Lauwersmeer

Op de grens tussen Friesland en Groningen ligt het Nationaal Park Lauwersmeer, ooit een hoge zeebodem maar vandaag een drooggelegd Dark Sky Park. In dit prachtige natuurgebied bestaan geen kunstmatige lichtbronnen die de vallende sterren van dit weekend zullen verblinden. Volgens de website van Nationaal Park Lauwersmeer zijn duisternis en meteoren gegarandeerd op de volgende drie locaties:

  • het Activiteitencentrum Lauwersnest
  • vanaf hemelplatform Achter de Zwarten (voorbij Suyderoogh)
  • vanaf hemelplatform Vlinderbalg (aan de Strandweg)

Natuurreservaat De Boschplaat

Op de gehele Waddeneilanden maak je sowieso meer kans om de Leoniden-meteorenzwerm te zien passeren dan aan wal. Daar valt de lichtvervuiling over het algemeen goed mee in vergelijking met het anderzijds dichtbevolkte Nederland. Maar de beste locatie van allemaal ligt op Terschelling: het natuurreservaat de Boschplaat.

In 2015 is aan natuurgebied De Boschplaat het predikaat Dark Sky Park toegekend door de Internationale Dark Sky organisatie IDA. Op een gewone avond kan je elk uur een paar vallende sterren zien maar jaarlijks zijn er ook een aantal nachten dat je er wel tientallen per uur kan zien. De  komende nacht van 17 op 18 november is er één van.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.