Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 28 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze moderne BMW-occasion koop je voor nog geen 8.000 euro

Stel je hebt een kleine portemonnee, maar je wil wel graag een moderne tweedehands auto van een Duits premium-merk rijden. Dat kan. Maar voor een klein bedrag, krijg je ook een kleine occasion: de BMW 1-serie.

Daar is overigens niks mis mee. De hatchback is mateloos populair in Nederland, wat ervoor zorgt dat er genoeg keuze is op verkoopsite Gaspedaal.nl.

Eerste generatie BMW 1-serie erg goedkoop

Wie er lukraak naar zoekt en sorteert op ‘prijs van laag naar hoog’, zal zien dat je BMW’s instapmodel al voor minder dan 1.000 euro op de kop tikt. Dat zijn echter modellen van de eerste generatie met torenhoge kilometerstanden. Niet waar wij naar op zoek zijn.

BMW 1-serie occasion tweedehands auto
Een tweede generatie 1-serie. (Afbeelding: Autowereld / Thomassen Automotive B.V.)

Wij zijn op zoek naar een occasion van de tweede generatie BMW 1-serie. Deze werd tussen 2012 en 2019 gebouwd, waardoor hij nog niet al te oud aanvoelt. Verder eisen we dat het een benzinevariant is (diesels zijn vandaag de dag voor weinigen interessant) en er maximaal 160.000 kilometer op de teller staat. Kortom: we zoeken een degelijke, gebruikte auto.

Zuinige tweedehands auto

Vul je die zoekcriteria in op Gaspedaal.nl, dan stromen daar meer dan 1.500 resultaten uit. Genoeg BMW 1-serie-modellen om uit te kiezen. Qua motorenaanbod heb je met een kleine beurs echter niet heel veel keuze. Alle goedkopere modellen zijn 114i of 116i-uitvoeringen, die niet kunnen tippen aan de almachtige M135i-variant waarover wij eerder schreven.

BMW 1-serie occasion tweedehands auto
(Afbeelding: Autowereld / Thomassen Automotive B.V.)

Ze zijn daarentegen wel lekker zuinig. Zo verbruikt de 1.6-liter viercilinder met 102 pk in de 114i slechts 5,3 liter benzine per 100 kilometer, aldus BMW. In de 116i ligt diezelfde motor, maar dan gekieteld tot 136 pk, waardoor het verbruik heel ietsjes hoger ligt.

Prijs van de occasion

Daarnaast zijn deze BMW 1-serie-uitvoeringen erg betaalbaar. Zo komen wij er meerdere edities tegen die voor minder dan 8.000 euro te koop staan. Niet gek, voor een moderne BMW. Uiteraard tref je in een 1-serie niet de luxe die je krijgt aan boord van een decadente 7-serie.

BMW 1-serie occasion tweedehands auto
(Afbeelding: Autowereld / Thomassen Automotive B.V.)

Wat kun je wel verwachten? Nou, de meeste 1-serie-occasions zijn net als dit exemplaar uitgerust met onder meer airconditioning, stoelverwarming, en verwarmde spiegels die ook nog eens elektrisch verstelbaar zijn. Daarnaast komt de 1-serie uiteraard met de verfijnde rij-eigenschappen die je van een BMW mag verwachten.

Deze hybride Volkswagen-occasion is de zuinigste auto ooit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.