Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 12 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Tom Holland geeft teleurstellende update Spider-Man 4

Waar blijft de vierde Spider-Man? Tom Holland heeft een grote update voor fans, maar het is niet exact het nieuws waar we op hoopten.

Na het daverende succes van Across the Spider-Verse hebben we trek in meer Spider-Man. Gelukkig is de animatie film een tweeluik, en komt het vervolg volgend jaar al uit: Beyond the Spider-Verse staat op de bioscoopagenda voor 29 maart 2024.

Spider-Man, overal

Bovendien komt er nog veel meer Spidey aan. Sony heeft onlangs een tweede open wereld-game met de superheld onthuld, en dankzij een ambitieuze deal tussen Sony en Amazon komen er meerdere live-action Spider-Man-series naar Prime Video. Ja, Spidey krijgt zijn eigen cinematic universe. Marvel Studios zal ongetwijfeld jaloers toekijken.

Het iconische personage komt immers uit de stal van Marvel, maar in minder lucratieve tijden moest de stripgigant de filmrechten voor Peter Parker en co. noodgedwongen verpatsen. Een zet die ze decennia later nog steeds dwarszit, zeker na de superheldenfilms-explosie.

En Peter Parker dan?

Maar goed, daar hebben we als fans geen last van. Bovendien: leuk al die series, maar waar blijft Tom Holland? Hij is Peter Parker. Onlangs stelde de producent van de Spider Man-films, Amy Pascal, ons al gerust. Ja, er wordt aan een nieuwe film gewerkt, en ja, ook Marvel Studios is nog steeds aan boord. Nu is er meer goed (en slecht) nieuws.

Ook Holland zelf heeft zich immers uitgelaten over de opvolger van Spider-Man: No Way Home (2021). Tijdens een recent interview met Inverse zei Holland dat er “zeker dingen aan het gebeuren zijn” met de titelloze Spider-Man 4 en dat hij er “enthousiast over” is. “Of het wel of niet uit gaat komen, wie zal het zeggen?” voegde de acteur eraan toe. Dat klinkt dan weer minder zeker. “Maar op dit moment ziet het er goed uit en we moeten gewoon afwachten.”

tom holland, workout, ems training, spider-man no way home
Tom Holland als Peter Parker (Afbeelding: Sony)

Zeer, zeer vroeg

Onlangs bevestigde de 27-jarige acteur al dat er gesprekken zijn geweest over de vierde film, maar dat die on hold zijn vanwege de stakende schrijvers in Hollywood. Dus ja, het balletje is gaan rollen, maar fans zullen nog lang geduld moeten hebben: “Er zijn meerdere gesprekken gevoerd, maar op dit moment is het nog very, very early stages,” aldus Holland. Zeer vroeg nog, dus.

Dat is balen. Slecht nieuws zelfs. Even een korte timeline: december 2021 bevestigen Marvel Studios-baas Kevin Feige en Spidey-producent Amy Pascal al dat ze al actief de toekomst van Spider-Man binnen het MCU aan het ontwikkelen waren. Mei 2022 gaf Sony-topman Tom Rothman aan dat het bedrijf snel aan Spider-Man 4 hoopte te beginnen, “idealiter opnieuw met regisseur Jon Watts en de sterren Tom Holland en Zendaya.”

Juli 2024

Datzelfde jaar werden fans erg blij door een gerucht dat in oktober opdook. Toen kwam namelijk in het nieuws dat Sony Pictures al in juli 2024 de film uit hoopte te gaan brengen. Een maand later kwam het nieuws naar buiten dat Tom Holland bijgetekend had voor meer Spidey-films, iets wat voor dat moment allesbehalve voor de hand liggend was. De jonge ster heeft al meermaals gehint naar een afscheid van het personage.

Dan komen we bij dit jaar uit: afgelopen februari bevestigde Kevin Feige dat het schrijfproces voor de film is begonnen. “Het enige wat ik wil zeggen is dat we het verhaal hebben,” zei Feige. “We hebben er grote ideeën voor en onze schrijvers zijn nu de pen op papier aan het zetten.” Maar ja, dat was natuurlijk nog voor de stakingen die nu nog steeds bezig zijn. Een factor waardoor vele films en series vertraging oplopen.

Spider-Man films bioscoop Miles Morales
Miles in Across the Spider-Verse (Afbeelding: Sony)

Tom Holland en Miles Morales

Juli 2024 wordt er dus met de dag onwaarschijnlijker op. Ach, in de tussentijd staat er dus nog genoeg Spider-Man op de planning, al moeten fans het vooral met Miles Morales doen, in plaats van Peter Parker. Hij is zowel Spider-Man in de nieuwe Spider-Verse-films als in de Playstation-game. Sterker nog, Tom Holland hoopt er zelfs op dat de zwarte Spider-Man ook naar het MCU komt, in live-action: “Ik zou vereerd zijn om Miles Morales in de live action wereld te brengen,” zei Holland. “Hoe we dat moeten doen, weet ik niet, maar als ik de kans krijg, zou ik die graag grijpen.”

Het zou in het MCU-plaatje passen. Sterker nog, Marvel Studios is al sinds 2017 naar de introductie van Miles Morales aan het hinten. In Spider-Man: Homecoming speelt alleskunner Donald Glover de oom van Miles, Aaron Davis, ook wel bekend als Prowler. In die film noemt zijn personage zelfs indirect Miles: “Ik heb een neefje dat ook hier in de buurt woont.” Ook in No Way Home zat een overduidelijke verwijzing. Jamie Foxx zei in die film als Electro: “Er moet toch ergens een zwarte Spider-Man zijn?” Ja, dat hopen wij ook. In de tussentijd kun je alvast in de stemming komen met de schitterende Spider-Man-sneakers van Nike.

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.