Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 29 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Boycot nieuwe James Bond is gruwelijke vorm van activisme

De Brits-Joodse acteur Aaron Taylor-Johnson wordt volgens verschillende bronnen de nieuwe James Bond. Maar als het aan activisten ligt, komt er een boycot. En die neigt meer naar antisemitisme dan een protest tegen de oorlog die Israël nu voert.

De aanslag van Hamas in Israël was barbaars, de oorlog die daarop volgde is mensonterend. Palestijnen overleven op planten en dierenvoer en hulp wordt niet toegelaten. Met de steun aan het regime van Benjamin Netanyahu is Nederland definitief door zijn morele ondergrens gezakt.

Het is walgelijk wat Israël op dit moment doet en hetzelfde geldt voor de acties van Hamas. Maar dat praat antisemitisme en moslimhaat natuurlijk niet goed, zoals niets dat rechtvaardigt. Niet iedereen met een joodse achtergrond steunt de oorlog in Israël, niet iedere Palestijn steunt de Hamas of is een activist.

Boycot nieuwe James Bond Aaron Taylor-Johnson

Feit is dat de oorlog polarisatie en antisemitisme wel in de kaart spelen, met een pijnlijk nieuw voorbeeld binnen de popcultuur. Met de hashtag #BoycottJamesBond roepen activisten massaal op tot een boycot als de Brits-Joodse acteur Aaron Taylor-Johnson daadwerkelijk wordt verkozen tot de nieuwe James Bond. En dat heeft puur met zijn joodse achtergrond te maken.

Aaron Taylor-Johnson is niet de enige bekendheid met een joodse achtergrond tegen wie laster wordt gevoerd de laatste tijd. Zo werd in Nederland onlangs nog een optreden van Lenny Kuhr verstoord – een Nederlandse zangeres met Joodse achtergrond – waarbij Pro-Palestijnse activisten haar een terrorist noemden. De Nederlandse cultuursector ziet ook een toename van incidenten door polarisatie.

Onthulling opvolger Daniel Craig

De boycot rond de nieuwe James Bond volgde op een onthulling van The Sun. Officieel is nog niet bevestigd dat Aaron Taylor-Johnson de opvolger wordt van Daniel Craig.

Een goede film voor enige duiding rond het conflict op de Gazastrook is Munich van Steven Spielberg, het verhaal waar ook een documentaire over te zien is op NPO. Centraal daarin staan de aanslagen tijdens de Olympische Spelen van München in 1972.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.