Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Marvel brengt Tony Stark terug voor nieuwe serie tijdens kerst

Loki was niet de laatste Marvel-serie van dit jaar. What if…? seizoen 2 brengt Tony Stark terug, introduceert een nieuwe superheld en geeft het goede voorbeeld aan de bioscoopfilms.

Het Marvel Cinematic Universe was aan het begin zo ijzersterk dankzij het geheime wapen van comics: verhalen die met elkaar verbonden zijn. Een breder, groter, inter-connected cinematic universe zoals we die nog niet eerder op het witte doek hadden gezien.

Het probleem van Marvel

Die superkracht groeide uiteindelijk helaas uit tot tevens de grootste weakness van de Marvel-films. Naar mate er steeds meer films en series uitkwamen en het tempo omhoog ging, kreeg Marvel Studios steeds meer moeite met het in balans houden van het overkoepelende MCU.

Vaak ten koste van de individuele films, zoals het recent uitgebrachte boek The Reign of Marvel Studios op onthullende wijze beschrijft. Filmmakers moesten om de beperkingen van andere films en series heen werken of zelfs last-minute personages schrappen of toevoegen wegens de whims van het bredere Marvel Cinematic Universe.

What If…? pakt het anders aan

In de comics lost Marvel dat probleem op door de boel regelmatig te rebooten. Een oplossing die Kevin Feige ook aan het overwegen is. Toch is er nu al een MCU-show die laat zien hoe tof Marvel-verhalen kunnen zijn zonder al die linkjes met een canon overkoepelende mythos.

Dan hebben we het over What If…?. Een Disney+ Original waarvan in 2021 het eerste seizoen verscheen. De animatieserie doet waar de comics zo goed in zijn: losstaande, creatieve verhalen vertellen, zonder zich druk te maken om de Marvel-films en series.

Elke aflevering is een ‘Wat nou als…’-scènario. Wat nou als T’Challa Star-Lord was geworden? Wat nou als niet Steve Rogers maar Peggy Carter Captain America was geworden? De schrijvers én animators kunnen dankzij de vrijheid die die opzet en het medium biedt helemaal losgaan.

Seizoen 2 gaat een stap verder

Het eerste seizoen pakte sterk uit, al heb je met anthologies natuurlijk altijd dat de ene aflevering beter bevalt dan de andere. Gelukkig is Loki seizoen twee niet de laatste Marvel-show van dit jaar, want op 22 december gaat What If…? seizoen twee van start. Marvel Studios heeft de eerste trailer uitgebracht, met daarin een hoop opvallende momenten.

What If…? gaat dit seizoen namelijk een stap verder. Of, zoals The Watcher, die alle tijdlijnen en realiteiten van het multiverse overziet, het in de trailer omineus brengt: “Things have gotten a little twisted…in the multiverse.

Naast verwijzingen naar eerdere MCU-momenten (dit keer uiteraard met een twist), hint de eerste trailer ook naar het MCU-debuut van de superheld Kahhori, een jonge Mohawk-vrouw die haar krachten ontdekt nadat het Tesseract is neergestort in de Haudenosaunee Confederatie in het pre-koloniale Amerika.

Ook blijkt Steve Rogers nog te leven, maar dan als schurk, en krijgen fans op het einde een uitsmijter van jewelste te zien: Tony Stark wordt teruggebracht voor een speciale kerstmis-aflevering, een soort Die Hard-eerbetoon, maar dan gesitueerd in Avengers Tower.

Elke dag nieuwe content op Disney+

Over kerstmis gesproken: What If…? gaat op een voor het MCU compleet nieuwe manier uitgebracht worden. De negen afleveringen komen namelijk vanaf 22 december dagelijks uit. Elke dag dus een nieuw ‘Wat als…’-scènario, zodat het 2024 is als je de finale achter de rug hebt. Een jaar dat niet zo stil wordt voor Marvel-fans als het op het eerste gezicht lijkt, zoals je in dit artikel kunt lezen.

What If...? Seizoen 2 Marvel Iron Man Disney+ kerstmis
(Afbeelding: Marvel Studios)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.