Felix Decavel
Felix Decavel Auto's 3 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel winst maakte VDL voor de ontslagronde des doods

“Een uitstekende prestatie van onze medewerkers in Born”, luidde Willem van der Leegte. Zes maanden later schrapt de CEO 3.500 banen. Maar hoeveel winst maakte autofabrikant VDL Group eigenlijk vorig jaar?

Voor alle duidelijkheid betreft de ontslagronde alleen VDL Nedcar, onderdeel van conglomeraat VDL Group dat in handen is van de familie Van der Leegte. Pater familias Wim gaf in 2016 de teugels van het bedrijf door aan zoon Willem. Wim van der Leegte heeft een geschat vermogen van 3,2 miljard euro.

De ontslagen bij VDL Nedcar

In 2020 maakte BMW al bekend te stoppen met VDL Nedcar. Onder meer de X1 en MINI-modellen werden door de fabriek in Born geproduceerd. In totaal produceerde de fabriek 101.672 voertuigen in 2022, tegenover 105.214 het jaar voordien.

Die samenwerking eindigt in maart 2024 nu definitief. In totaal 1.000 uitzendkrachten en 500 fulltimers kregen eerder al te horen dat er geen werk meer zou zijn voor hen bij VDL Nedcar. De nieuwe ontslagronde komt daarbovenop.

Een kleine 500 mensen blijven in dienst in de hoop een nieuwe productiepartner te vinden zonder aan deskundigheid te verliezen. Voor het ontslagen personeel worden financiële regelingen getroffen en komt er hulp bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Alle medewerkers krijgen ook een bonus van elk 7.500 euro als VDL Nedcar de productieafspraken met BMW haalt.

Winst is ‘knap staaltje samenwerking’

Maar in maart 2023 klonk CEO Wim Van der Leegte nog optimistisch. “Een knap staaltje kracht door samenwerking van onze medewerkers is natuurlijk dat onze bedrijven, ondanks uitdagende, externe omstandigheden, in staat zijn geweest om forse omzetgroei te realiseren. Dat de omzet bij Autoassemblage licht is gegroeid, terwijl bij VDL Nedcar een kwart van de productiedagen door vooral materiaaltekorten noodgedwongen moest worden geschrapt, is een uitstekende prestatie van onze medewerkers in Born.”

De divisie Autoassemblage waar Nedcar deel van uitmaakt, groeide vorig jaar met 2 procent naar een omzet van 2 miljard euro. Moederbedrijf VDL Group draaide in 2022 een omzet van 5,7 miljard euro. Bijna 300 miljoen euro daarvan was nettowinst. Ofwel een stijging van 32 procent ten opzichte van het jaar 2021. Toen boekte het bedrijf nog 225 miljoen euro winst.

“Ondanks alle turbulentie in de mondiale automobielindustrie blijven wij optimistisch over het langere termijnperspectief van VDL Nedcar en de daaraan verbonden werkgelegenheid in Born”, verklaarde Van der Leegte nog in maart. “VDL Nedcar heeft bewezen zich flexibel op te kunnen stellen ten behoeve van opdrachtgevers en in te kunnen spelen op de dynamiek van de sector.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.