Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 25 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Vakantiegeld stijgt óf daalt fors in 2024: zoveel is het per salaris

Er staan veranderingen op de planning als het gaat om vakantiegeld. Heb jij een hoog salaris en kijk je al reikhalzend uit naar de storting van je jaarlijkse toelage? Dan bestaat er een kans dat je dit jaar minder geld ontvangt dan verwacht. Daarentegen gaat bij lage inkomens het vakantiegeld juist omhoog.

Stijgt jouw bruto salaris – ongeacht de veranderingen omtrent het vakantiegeld? Dan ben je natuurlijk ook benieuwd hoeveel extra geld dat netto oplevert. Lees hier wat het effect is van een gemiddelde cao-loonstijging op je netto inkomen.

Vakantiegeld in 2024

Veel mensen in loondienst krijgen in mei het vakantiegeld gestort. Voor iedereen die minder dan een modaal inkomen verdient (het meest voorkomende inkomen in Nederland) is er goed nieuws. Voor die personen stijgt het vakantiegeld dit jaar. Voor wie boven modaal verdient ziet het er over het algemeen minder rooskleurig uit. Zij gaan er juist op achteruit in 2024, blijkt uit berekeningen van loonstrookverwerker ADP. Een modaal inkomen is dit jaar gelijk aan zo’n 3395 euro bruto per maand.

De verandering is een gevolg van de inkomensafhankelijke loonheffingskorting. Die korting verandert per jaar en bepaalt hoeveel loonbelasting je betaalt over het vakantiegeld.

Vakantiegeld per inkomen

Wat betekent dit nu in de praktijk? Wie dit jaar zo’n 3000 euro bruto per maand verdient, ontvangt dit jaar zo’n 242 vakantiegeld meer dan vorig jaar, legt Dik van Leeuwerden, expert op het gebied van wet- en regelgeving bij ADP, uit op Radio 1. Deeltijdwerkers met een inkomen van 1750 euro bruto per maand gaan er ook flink op vooruit: zij kunnen rekenen op zo’n 578 euro extra.

Iemand met een driedubbel modaal inkomen – zo’n 10.185 euro per maand – ontvangt ten opzichte van vorig jaar juist 637 euro vakantiegeld minder. Hoe meer je namelijk verdient, hoe lager de loonheffingskorting.

Om het nog complexer te maken: sommige werkenden die een minimumloon verdienen, krijgen ook minder vakantiegeld dan vorig jaar. Dat is deels te wijten aan de invoering van het minimumuurloon in 2024. Eerder werd het minimumloon namelijk gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Wie dit jaar werkt voor een minimumloon met een werkweek van 36 uur, krijgt 15 euro minder vakantiegeld dan vorig jaar, legt Van Leeuwerden uit. Wie 38 of 40 uur per week werkt tegen een minimuminkomen gaat er juist op vooruit, qua vakantiegeld.

Inkomen (bruto per maand)Verandering in vakantiegeld
1.750 euro + 578 euro
3.000 euro +242 euro
3.395 euro– 228 euro
10.185 euro-637 euro
Bron: Salarisverwerker ADP

In bovenstaande tabel vind je de berekeningen door ADP op een rij, per salaris. Ook nieuwsgierig hoeveel geld je eigenlijk inlevert als je je werkweek van vijf dagen terug schroeft naar een werkweer van vier dagen? Dat lees je via onderstaand artikel.

Zoveel salaris lever je in bij een 4-daagse werkweek per inkomen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.