Alrik de Jong
Alrik de Jong Tweedehands auto's 27 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

De auto’s van Willem-Alexander als occasion voor een volkse prijs

Iedere keer na Koningsdag willen we er ineens weer bij rijden als onze koning. Nu voegen we daad bij woord. We hebben de auto’s van Willem-Alexander stuk voor stuk gevonden als occasion voor een volkse prijs. Met de DAF als betaalbare favoriet, zij het een iets ander model.

Het koninklijke wagenpark is overigens niet heel uitgebreid. De auto’s van Willem-Alexander, tot zover bekend, verbleken bij de garage van de Sultan van Brunei, die is gevuld met 7.000 bolides van in totaal een slordige 5 miljard euro. Protserig gedoe joh, doe ons maar die calvinistische inslag.

De auto’s van Willem-Alexander als occasion

Willem-Alexander zit vanwege strikte vorstenregels eigenlijk zelf nooit achter het stuur, al maakt hij af en toe een uitzondering in zijn DAF. Zijn bekendste wagen is de verlengde Audi A8 L, waarin hij van hot naar her wordt gereden. En dan is er nog die mysterieuze Tesla Model 3, waar hij ooit in is gespot. We hebben bij al deze auto’s een vergelijkbare occasion gezocht. Niet exact dezelfde modellen, maar het gaat om het idee.

Audi A8 L

Deze Audi A8 L is de grote jongen onder de auto’s van Willem-Alexander. Speciaal voor de koning aangepast door Remetzcar. De carrosseriebouwer plaatste 45 centimeter aan extra aluminium tussen het voor- en achterportier. Daardoor is de koninklijke kar 5,72 meter lang en hebben onze koning en koningin meer dan genoeg beenruimte.

auto's van willem-alexander, koninklijke audi a8 l
De koninklijke Audi A8 L (Afbeelding: ANP)

De exacte verlengde Audi A8 L, die je herkent aan het kenteken AA-86, is natuurlijk niet te vinden. Maar we hebben een statig model gevonden als alternatief.

Tweedehands Audi A8 3.0 TDI quattro Lang Pro Line (2016)

In deze Audi A8 3.0 TDI quattro Lang Pro Line uit 2016 rijd je er in je fantasie bij als de chauffeur van Willem-Alexander. Moet je voor een prijs van 32.950 euro wel akkoord gaan met een diesel.

audi a 8 l occasion willem-alexander
Audi A8 3.0 TDI quattro Lang Pro Line – 2016 (Afbeelding: Heuvelrug Autos)

Toch liever een occasion op benzine en neem je genoegen met een ouder model? Check dan de tweedehands Audi A8 uit het trouwjaar van Willem-Alexander en Maxima, die je koopt voor 6.950 euro.

Tesla Model X

Een van de mysterieuze auto’s van Willem-Alexander is een Tesla Model X uit 2016, waarin onze koning een aantal keer is gespot. Het gaat om een Tesla Model X P90D met een vermogen van 241 kW (328 pk) en 525 Nm koppel.

Het was destijds (2016) een van de eerste Model X-modellen in Nederland. Het is niet bekend of de wagen nog steeds onderdeel is van het koninklijke wagenpark, maar een vergelijkbare occasion is zeker wel te vinden.

Tweedehands Tesla Model X 90D (2016)

Deze tweedehands Tesla Model X 90D is een occasion die dicht in de buurt komt van de auto waar koning Willem-Alexander in 2016 in is gespot. De betreffende EV heeft 86.886 kilometer op de teller en is altijd onderhouden bij de dealer.

Tweedehands Tesla Model X 90D 2016 occasion auto's van willem-alexander
Tweedehands Tesla Model X 90D – 2016 (Afbeelding: Lease Bijtelling Vriendelijk)

De occasion beschikt over de fancy deuren die naar boven openklappen en verkeert zo te zien nog in goede staat. Wel even goed inspecteren met een kenner, tijdens een proefrit. De Tweedehands Tesla Model X 90D uit 2016 koop je nu voor 49.499 euro.

DAF Kini

De DAF Kini is niet een van de dagelijkse auto’s van Willem-Alexander, maar staat in het DAF Museum te Eindhoven. Toch is de auto wel degelijk een koninklijke bolide. Bij de geboorte van de koning in 1967 kreeg de Oranjefamilie de Kini van DAF cadeau. Op de auto staat zijn naam zelfs geschreven.

Willem Alexander, koning, wagenpark, auto's
Onze koning en toekomstige koningin in de koninklijke DAF Kini (Afbeelding: ANP)
auto's van willem-alexander tweedehands daf kini occasion
Beatrix met een piepjonge Willem-Alexander op schoot in de DAF Kini (Afbeelding: ANP)

Het is een one-of-a-kind, dus exact dit model is niet als occasion te vinden. Maar er staat wel een heel cool autootje te koop dat hier aan doet denken.

Tweedehands DAF 32 (1968)

Een jaar later dan de Kini rolde deze DAF 32 uit de fabriek. Deze occasion, of beter gezegd een oldtimer, koop je voor 6.800 euro.

tweedehands daf 32, occasion, auto's van willem-alexander, koningsdag
DAF 32 uit 1968 als oldtimer te koop (Afbeelding: Autoscout)

Volgens de verkoper rijdt en remt de tweedehands auto nog goed. Je krijgt de papieren erbij, de occasion is APK-gekeurd en je hoeft er geen belasting meer over te betalen. Over dat laatste kan Willem-Alexander natuurlijk meepraten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.