Alrik de Jong
Alrik de Jong Huizenmarkt 26 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe wet verlaagt huur met 190 euro, maar beleggers haken af

De Tweede Kamer is akkoord met de wet betaalde huur. Na goedkeuring van de Eerste Kamer volgt de invoering per 1 juli 2024 aanstaande. Door deze wet gaat de huur van 300.000 woningen op termijn met gemiddeld 190 euro omlaag. Maar hoe toepasbaar is dit en wat zijn de gevolgen voor de huizenmarkt?

We laten het woord in dit geval aan een expert. Om precies te zijn: Jan Willem Spijkman, sectorspecialist Public & Healthcare bij ING Sector Banking. “De bouw van middenhuurwoningen is nu echt noodzakelijk.”

‘Beleggers haken af na invoering wet betaalde huur’

“De Tweede Kamer is akkoord met de wet betaalbare huur van demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. Wat verandert er? Het puntensysteem, dat nu al geldt voor sociale huurwoningen, gaat met deze wet van De Jonge ook gelden voor woningen in de vrije sector met een middenhuur.

Beleggers en particuliere verhuurders benadrukken dat zij met invoering van deze wet weinig heil meer zien in nieuwbouw in het middensegment. Alle aandacht is nu gericht op de woningcorporaties.”

‘Bouw middenhuurwoningen noodzakelijk’

“De bouw van middenhuurwoningen is echt noodzakelijk. Het is voor onder andere verpleegkundigen, leerkrachten en politieagenten enorm lastig om een betaalbare woning te vinden in de Randstad. Als je (nog) niet kunt kopen en niet in aanmerking komt voor sociale huur val je tussen wal en schip.

Woningcorporaties kunnen en mogen al enige tijd weer middenhuurwoningen bouwen. In 2022 is in de Nationale Prestatieafspraken afgesproken dat tot 2030 er per jaar ruim circa 6.000 middenhuur woningen door woningcorporaties gebouwd gaan worden. Of dit doel wordt gehaald is nog maar de vraag. Corporaties hebben vele opgaven en beperkte financiële middelen.”

‘Keuzes maken’

“Tot 2035 wordt er van corporaties verwacht dat zij 25.000 woningen per jaar bouwen. Ook zullen ze hun bestaande voorraad moeten renoveren en verduurzamen. Daarbovenop komt dan de bouw van 6.000 middenhuurwoningen per jaar. De financiële middelen van woningcorporaties zijn nu, en zeker op de wat langere termijn, onvoldoende om al deze opgaven in te vullen. Met de wet betaalde huur in ogenschouw zullen dus keuzes moeten worden gemaakt

Wat op de korte termijn zou helpen is het afschaffen van de vennootschapsbelasting voor corporaties. Dit geeft hen direct meer financiële slagkracht om alle opgaven in te vullen. De verhuurderheffing is al afgeschaft, maar werd snel opgesoupeerd door de hogere rente en de gestegen bouwkosten.”

jan willem spijkman wet betaalde huur
Jan Willem Spijkman (Afbeelding: ING)

Jan Willem Spijkman is een deelnemer van de dienst ANP Expert Support.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.