Jana Witteman
Jana Witteman Belasting & Toeslagen 22 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze nieuwe tool berekent je toeslagen zodat je geen geld misloopt

Veel Nederlanders vergeten toeslagen aan te vragen of krijgen juist te veel. Een nieuwe tool berekent exact waar je recht op hebt, zodat je geen geld meer misloopt.

Dankzij het sociale vangnet in Nederland kun je terugvallen op allerlei toeslagen. Van huurtoeslag tot kinderopvangtoeslag en van zorgtoeslag tot kindgebonden budget. Zo check je waar je recht op hebt, geef je veranderingen door en voorkom je dat je geld moet terugbetalen.

Persoonlijke veranderingen hebben namelijk effect op de hoogte van je toeslagen. Via de nieuwe Toeslagen-app geef je die veranderingen nu gemakkelijk door en voorkom je dat je achteraf voor onplezierige verrassingen komt te staan, of weet je direct of je in aanmerking komt voor extra toeslag.

Toeslagen berekenen met een simpele tool Belastingdienst

Ga jij meer of minder verdienen? Krijg je een kind of ga je scheiden? Al dat soort zaken zijn van invloed op de eventuele toeslag die je ontvangt. Waar de Toeslagen app eerder al te gebruiken was voor de kinderopvangtoeslag, werkt deze nu ook voor zorgtoeslag, huurtoeslag en kindergebonden budget.

Om de situatie helder te krijgen van het effect van veranderingen, maken we een proefberekening met de nieuwe tool van de Belastingdienst, via Dienst Toeslagen. Daarbij gaan we uit van een persoon geboren in 1990, zonder toeslagpartner, met een vermogen lager dan 36.952 euro (op 1 januari 2024), een huurhuis met kale huur van 850 euro, die geen kinderen heeft en een toetsingsinkomen in 2024 van 25.000 euro.

Zorg- en huurtoeslag na een inkomenswijziging

Op basis van deze gegevens heeft deze fictieve persoon recht op 378 euro huurtoeslag per maand en 123 euro zorgtoeslag per maand. Daarmee wordt de huurtoeslag over 2024 geschat op een bedrag van 4.536 euro. De zorgtoeslag komt uit op een jaarbedrag van 1.476 euro. Daarmee komt de totale toeslag voor 2024 uit op 6.012 euro.

Stel dat deze persoon in 2024 van baan wisselt en daardoor 5.000 euro op jaarbasis extra gaat verdienen, dan komt het inkomen uit op een jaarbedrag van 30.000 euro. De huurtoeslag zakt dan naar een bedrag van 252 euro per maand en de zorgtoeslag naar 87 euro per maand. De huurtoeslag op jaarbasis komt dan uit op een bedrag van 3.024 euro en de zorgtoeslag op 1.044 euro. De totale toeslag waar je volgens deze proefberekening recht op hebt is dan 4.068 euro.

Kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget

Mensen met kinderen hebben daarbovenop in veel gevallen recht op kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Ook deze toeslagen berekent de nieuwe tool.

Geef wijzigingen door

Geef je deze inkomenswijziging niet tijdig door, dan ontvang je te veel toeslag. Krijg je gedurende heel 2024 te veel toeslag, zoals geschetst in bovenstaande situatie? Dan bestaat de kans dat je 1.944 euro moet terugbetalen. Geef de wijzigingen tijdig door en voorkom teleurstellingen achter.

Dit jaar nog geen belastingaangifte gedaan? Check dan snel wat de meest gemaakte fouten zijn, dan hoef jij ze niet meer te maken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.