Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Disney+ scoort megahit met superhelden, maar niet van Marvel

Terwijl Marvel en DC struikelen, laat Disney+ met een Zuid-Koreaanse serie zien hoe je wél sterke en originele superheldenverhalen kunt vertellen. Maak kennis met de geprezen show Moving en de best bekeken Koreaanse serie ooit op de streamingdienst.

Avengers: Endgame schreef filmgeschiedenis. Niet alleen qua omzet, maar ook qua het nailen van een homerun. Een overkoepelend verhaal afsluiten na 21 films.

Marvel struikelt na Avengers: Endgame

We hadden eens moeten weten, toen we in de bioscoop zaten tijdens die climax. Moeten weten hoe het Marvel Cinematic Universe na Endgame een duikvlucht zou nemen. Sure, er zijn nog steeds hoogtepuntjes, maar in het algemeen voelde Phase 4 behoorlijk richtingloos aan.

Voeg daar CGI-problemen en afscheid nemende sterren aan toe en je hebt een teleurstellende cocktail.

Dat heeft de terugkerende Disney-CEO Bob Iger ook door. Marvel moet minder films gaan maken, met per film minder budget, aldus de 72-jarige entertainmentbaas. Kevin Feige en co. moeten terug naar de tekentafel.

Zijn we superhelden-moe?

Zijn we dan toch superhelden-moe geworden? Critici voorspellen al superhero fatigue sinds de eerste Iron Man-films, maar zelfs diehard fans kunnen nu niet ontkennen dat het genre in een dip zit. Een dip die zelfs de kersverse DC Studios-baas volledig erkent.

Terwijl we afwachten of hij het tij kan keren, laten ze in Zuid-Korea zien hoe je anno 2023 wél kan scoren met superheldenverhalen. Koreaanse regisseurs gaven al op een steeds groter podium een masterclass in het maken van thrillers. Films die harder aankomen dan het generieke glazuur-sausje waarmee Hollywood vaak op de proppen komt.

Disney+ redt Marvel-fans met Koreaanse serie met topscore Huli
(Afbeelding: Disney+)

Na het megasucces van Squid Game en de zegetocht van Parasite hebben ze dat ook steeds meer buiten Zuid-Korea door. Netflix en Disney investeren miljarden in Koreaanse content, met een flinke influx aan nieuwe films en series als resultaat. Van de Koreaanse Rocky tot een meeslepende wraakthriller.

Zuid-Koreaanse superheldenserie Moving

Disney is in de Verenigde Staten nu van start gegaan met Moving, een nieuwe Hulu Original, die in Nederland ook te zien is, maar dan op Disney+. Moving is een Zuid-Koreaanse superheldenseie met een sterrencast en recensies waar je U tegen zegt. De show is een live-action adaptatie van de gelijknamige Koreaanse webtoon van KangFull. Een razend populaire comic over kinderen met superkrachten.

Kinderen met superkrachten

In de jaren 90 stelde de geheime dienst van Zuid-Korea een black ops-team samen van individuen met superkrachten, die geheime missies moesten uitvoeren. Ondanks hun succes verdwijnt het hele team op een dag plotseling en wordt er nooit meer iets van hen vernomen.

Tientallen jaren later duiken er twee kinderen met superkrachten op. Bongseok, een jongen die kan zweven, en Huisoo, een meisje dat een vreselijk auto-ongeluk ongedeerd overleefde. Ze zitten op dezelfde school en ontdekken al snel niet alleen elkaars geheimen, maar ook het feit dat er meer mensen zoals zij op de wereld zijn. Alles verandert echter wanneer een mysterieuze pakketjesbezorger op mensen met superkrachten begint te jagen.

Topscores op IMDB en Rotten, nu op Disney+

Dat is het begin van een spectaculaire serie die op het moment van schrijven een 8.5 op IMDb scoort. Op Rotten Tomatoes heeft Moving de perfecte score van 100 procent onder het publiek. De eerste paar recensies van journalisten zijn ook zeer positief: “Met zijn unieke mix van K-drama en superheldenverhalen in westerse stijl, ongelooflijk CGI-werk en een geweldige cast, is het een serie die je van begin tot eind blijft boeien,” concludeert Melissa Foong van Lifestyle Asia. In Zuid-Korea is de superheldenserie een grote hype.

Disney+ redt Marvel-fans met Koreaanse serie met topscore Huli
(Afbeelding: Disney+)

Dat klinkt top, zeker voor Marvel-fans die weer eens dat gevoel willen ervaren van toen Iron Man uitkwam, toen we voor het eerst Christian Bale als Batman zagen. Originaliteit in een uitgemolken genre, een nieuw sausje. De eerste elf afleveringen van Moving staan nu op Disney+.

Disney+ redt Marvel-fans met Koreaanse serie met topscore Huli
(Afbeelding: Disney+)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.