Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Netflix onthult Squid Game: The Challenge en seizoen 2

Netflix heeft een voorproefje gedropt op niet één, maar twee nieuwe Squid Game-series: het tweede seizoen van de show waarmee het allemaal begon en de controversiële reality-versie van de Zuid-Koreaanse Original.

Midden in de pandemie had Netflix opeens een megahit te pakken met Squid Game. Een serie die er samen met Oscar-winnaar Parasite voor zorgde dat plotseling de hele wereld kennismaakte met Zuid-Koreaanse film- en seriemagie. Sindsdien zijn Disney en Netflix enorm gaan investeren in nieuwe content uit het land, en tipten wij alvast zes ijzersterke Zuid-Koreaanse thrillers die je gezien moet hebben.

Squid Game: The Challenge

Naast een vrachtlading nieuwe series gaat Netflix uiteraard ook Squid Game verder uitmelken. We weten al een tijdje dat er naast een tweede seizoen ook een reality-serie rondom de franchise uit gaat komen. Sterker nog, de reality-serie kwam pas al in opspraak. In februari onthulde Vanity Fair dat de productie door deelnemers een “gemanipuleerde, traumatische puinhoop” wordt genoemd. Sterker nog, sommige deelnemers overwogen destijds zelfs om juridische stappen te ondernemen.

Juridische stappen of niet, de Netflix Original gaat er komen. Afgelopen week onthulde de streamingdienst namelijk een eerste voorproefje op de show, die blijkbaar Squid Game: The Challenge gaat heten. 456 deelnemers die zich hadden ingeschreven voor de iets minder dodelijke versie van de hitserie strijden voor een hoofdprijs van meer dan 4 miljoen euro.

Netflix dropt eerste teaser

Daarmee is het volgens Netflix de grootste jackpot in de geschiedenis van reality-televisie. In de eerste teaser voor Squid Game: The Challenge zien we de deelnemers in de welbekende groene trainingspakken het beruchte spel Red Light, Green Light spelen. Je herinnert je de scène waarschijnlijk nog wel: deelnemers moeten à la Annemaria koekoek aan de overkant zien te komen, maar als ze betrapt worden, dan schiet een gigantische machine ze neer. Iets wat de deelnemers van de reality-serie uiteraard niet overkomt. Althans, dat laat de trailer in het midden…

De trailer levert een dubbel gevoel op. Exact het spelletje wat we te zien krijgen is namelijk waarover de controverse hoofdzakelijk ging: “Zelfs als onderkoeling toesloeg, waren de deelnemers bereid om zo lang mogelijk te blijven omdat er veel geld op het spel stond. Te veel mensen waren vastbesloten om niet te bewegen en bleven dus veel te lang staan. Het leek wel een oorlogsgebied. Mensen werden naar buiten gedragen door medici, maar we konden niets zeggen. Als je praat, lig je eruit,” aldus een deelnemers tegenover het Britse The Sun.

Kritiek op Twitter

In november kunnen we gaan oordelen of al die ellende op zijn minst een vermakelijk show oplevert. In die maand komt Squid Game: The Challenge naar Netflix. Op Twitter merkt men vooral op hoe ironisch het is dat er een reality-serie is gemaakt van Squid Game: “Weet je hoe beklemmend het is om te zien hoe Netflix van een show die een kritiek op het kapitalisme was een realityshow maakt.”

“Het maken van een echte Squid Game-serie is het equivalent van het uitvinden van Skynet uit de Terminator-films,” schreef een andere twitteraar. “Good job met het negeren van de hele boodschap van Squid Game.”

Cast-aankondiging Squid Game seizoen 2

En de reguliere Squid Game dan? Ook die show komt dus terug. In 2024 komt het tweede seizoen van de serie waarmee het allemaal begon naar Netflix. Daarvoor had de streamingdienst afgelopen week enkel een cast-aankondiging om te delen. Verrassend genoeg keren Lee Jung-jae, Lee Byung-hun, Wi Ha-jun en Gong Yoo allemaal terug in het nieuwe seizoen. Nieuwe castleden zijn Im Siwan, Kang Ha-neul, Park Sung-hoon en Yang Dong-geun.

Over hoe je in hemelsnaam na de finale van het eerste seizoen nog een nieuw seizoen kunt maken met de oude cast, laat Netflix vooralsnog niks los. Wel zei bedenker Hwang Dong-hyuk het volgende over het nieuwe seizoen: ” Het duurde 12 jaar om het eerste seizoen van Squid Game tot leven te brengen. Maar het duurde 12 dagen voordat Squid Game de populairste Netflix-serie ooit werd. Als de schrijver, regisseur en producent van Squid Game, een enorme shout out naar fans over de hele wereld. Bedankt voor het kijken naar en het houden van onze show. En nu keert Gi-hun terug. De Frontman keert terug. Seizoen 2 komt eraan. De man in het pak met de ddakji komt misschien terug. Je maakt ook kennis met het vriendje van Young-hee, Cheol-su. Kijk nog een keer met ons mee voor een nieuwe ronde!”

The Sun

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.