Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Netflix doet het onmogelijke met ‘vervloekte adaptatie’ One Piece

De vloek is na Death Note, Cowboy Bebop en talloze andere belabberde anime-adaptaties eindelijk doorbroken: Netflix oogst lovende eerste reacties met de langverwachte en gevreesde live-action adaptatie van One Piece.

Anime is allang geen niche hobby meer. Het Japanse medium is razend populair, over de hele wereld. Ook in Nederland zijn we opgegroeid met anime zoals Pokémon, Alfred Jodocus Kwak (ja, in Japan geanimeerd) en Shin-Chan. Vaak zonder dat we zelf als kind door hadden dat het anime was.

Anime is razend populair

Shows als Attack on Titan, Vinland Saga en My hero Academia gaan ook anno 2023 de hele wereld over, en kunnen zich wat kijkcijfers betreft meten met live-action megahits als Game of Thrones en Sex Education.

Op die nostalgie en ontplofte populariteit liften Amerikaanse studio’s graag mee. Vooral Netflix is al jaren gretig de ene na de andere anime-franchise in een live-action jasje aan het gieten.

De vloek van live-action adaptaties

Klein probleem: dat pakt vrijwel altijd ontzettend belabberd uit. Anime is zo tof, omdat animatie de vrijheid biedt om all-out te gaan. Overdreven, flashy bewegingen en kleurrijke character designs zijn gewoon ontzettend lastig naar live-action te vertalen.

Fans houden halve Vietnam-trauma’s over aan Netflix-adaptaties als Death Note en Fullmetal Alchemist. Ook buiten die streamingdienst krijgt Hollywood het telkens maar niet voor elkaar, met de beruchte adaptatie van Dragon Ball Z als dieptepunt. We don’t talk about that movie, is het devies onder liefhebbers. Toch blijft Netflix het proberen, ondanks de recente neergesabelde adaptatie van anime-klassieker Cowboy Bebop.

Kan het ook anders? Zeker!

De lelijke waarheid blijft immers dat aan die shows decennia aan nostalgie en populariteit kleeft. Fans klikken erop als ze verveeld door Netflix scrollen, en blijven waarschijnlijk tot het einde kijken ook. Of het nou ramptoerisme of hate-watching is: je bent wel aan het kijken, en dat is precies wat het bedrijf wil.

Maar kan het ook anders? Ja, blijkbaar. Deze week gaat Netflix van start met een live-action adaptatie van één van de grootste anime-series aller tijden: de langlopende show One Piece. Een anime-adaptatie van de gelijknamige manga, die al sinds 1997 bezig is. Met een hoofdpersonage dat letterlijk rubberachtig zijn ledematen op komische wijze op kan rekken tot superwapens en over-de-top schurken is het bij uitstek een anime-serie dat onmogelijk naar live-action te adapteren is.

Netflix gaat voor One Piece…

De verbazing onder fans was dan ook gigantisch toen Netflix de eerste trailer voor gewaagde project uitbracht. One Piece, zoals de live-action adaptatie gewoon gaat heten, zag er gewoon goed uit. Op de een of andere manier kwam de humor én actie gewoon over in dat medium.

Netflix One Piece Serie onmogelijke adaptatie reacties
(Afbeelding: Netflix)

Donderdag 31 augustus gaat de show van start. Fans hielden ondanks de veelbelovende trailer massaal een slag om de arm, want het track record van Netflix en Hollywood in het algemeen is wat anime-adaptaties betreft dus ronduit belabberd.

… en scoort

Plottwist: alles wijst erop dat One Piece wél een goede serie wordt. De eerste journalisten, recensenten en fans hebben de Netflix Original kunnen checken tijdens een speciaal event, met eerste reacties op Twitter als resultaat.

Let wel: dit soort eerste reacties zijn vrijwel altijd positiever dan de uiteindelijke recensies, want dan kunnen de critici wél uitgebreid hun mening toelichten. Desalniettemin is het sentiment duidelijk een stuk positiever dan we van dit soort adaptaties van anime gewend zijn. Zelfs de eerste reacties op adaptaties als Death Note en Fullmetal Alchemist waren niet al te best.

Geluksvogels

Volgens de geluksvogels die de show al hebben gezien schept One Piece een geloofwaardige ‘echte’ versie van de mangawereld, een rijke wereld vol mysterie en kleur die je als kijker graag verder wil gaan verkennen. Precies de vibe van de anime, dus.

Laten we hopen dat dit eerste positieve geluid doorgetrokken wordt in de uiteindelijke recensies, die we ongetwijfeld later deze week kunnen gaan checken. Net zoals de serie: One Piece gaat op 31 augustus van start op Netflix met de eerste tien afleveringen. Over een eventueel tweede seizoen is op het moment van schrijven nog niets bekend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.