Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

De beste Vikingen-serie op Netflix van 2023 is niet Vikings: Valhalla

Maak kennis met Vinland Saga, een ijzersterke Vikingen-serie waarvan het tweede seizoen zojuist van start is gegaan op Netflix.

Afgelopen week kwam eindelijk het tweede seizoen van Vikings: Valhalla uit, nog niet eens een jaar na het eerste seizoen. Fans van de originele serie worden in de spin-off op hun wenken bediend met spectaculaire actie en puik acteerwerk.

Wat gebeurt er na Vikings: Valhalla?

De Netflix Original speelt zich honderd jaar na de originele serie af, en brengt het begin van het einde van het Vikingen-tijdperk in beeld. Voor fans die al door het tweede seizoen heen zijn gebrand, is er gelukkig goed nieuws: Netflix gaf maart vorig jaar al direct het groene licht voor een tweede ‘en derde seizoen. Een flinke meevaller, nu de streamingdienst links en rechts grote Originals aan het cancelen is.

Het derde seizoen van Vikings: Valhalla komt waarschijnlijk pas begin 2024 uit, of als we een beetje geluk hebben in het najaar van 2023. Balen? Mwah, want liefhebbers van het betere Vikingen-werk zijn zonder dat ze het wellicht door hadden al door Netflix getrakteerd op een zoethouder van formaat. Een zoethouder die stiekem zelfs Valhalla weet te overtreffen.

Vinland Saga overtreft andere shows

Dan hebben we het over Vinland Saga, een epische animatieserie waarvan twee weken geleden het tweede seizoen op Netflix van start is gegaan. Anime ja, maar laat je daar niet door afschrikken, zeker niet als je groot fan bent van Valhalla en andere geschiedenisseries vol actie. Vinland Saga is namelijk Japans animatiewerk op zijn best.

De ook buiten Japan razend populaire serie is begonnen als manga, een Japanse strip dus, en volgt het verhaal van Thorfinn. De zoon van een Viking die juist zijn leven heeft gebeterd en een rustiger bestaan wil leiden. Een leven dat op brute wijze wordt beëindigd wanneer zijn vader op laffe wijze wordt vermoord. Thorfinn heeft slechts een doel: wraak.

Dat doel probeert hij te bereiken op een onorthodoxe manier: hij gaat voor de man werken die zijn vader doodde, in de hoop een kans te krijgen om hem te vermoorden in een eerlijk duel. Geen laffe moord.

Epische reis vol actie

Dat is pas het begin, de origin story. Wat volgt is een epische reis vol keiharde actie, die decennia beslaat en vol op de daadwerkelijke geschiedenis van de Vikingen gebaseerde elementen zit, zoals de invasie van Engeland.

Laat je niet misleiden door het feit dat Vinland Saga een animatieserie is. De show kon zich in het eerste seizoen, dat uit 24 afleveringen van zo’n 23 minute bestond, met gemak meten met live-action genregenoten. Series als The Witcher en Game of Thrones kunnen nog wat leren van het schrijfwerk en de sterke personages die op je beeldscherm worden getoverd.

Tweede seizoen op Netflix

Gelukkig hoef je dat niet van ons aan te nemen. Na meer dan drie jaar wachten is dus eindelijk het tweede seizoen van de Vikingen-serie van start gegaan op Netflix, waar je ook het eerste seizoen kunt bingen. De drempel om een topserie een kans te geven kan bijna niet lager zijn. Ook de IMDb-score van 8.8 zou genoeg moeten zeggen. Gaat dat zien mensen, gaat dat zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.