Pim Jansen
Pim Jansen Popular Science 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

De bizarre slaapmethode van Arie Boomsma is zo gek nog niet

Arie Boomsma deelde nog niet zo lang geleden een tamelijk bizarre tip voor betere nachtrust. Afplakken die mond. Met tape! Oké, het ligt iets genuanceerder. Bovendien blijkt zijn breathwork-methode aardig onderbouwd.

Daarvoor kwam Arie Boomsma ook al eens met een opmerkelijke slaaproutine, bestaande uit achttien regels. Schijnt te werken, wel een gedoetje. “Gewoon over je ongemak heen stappen”, aldus de tipgever. Niet veel later vroegen we hem in een interview hoe je als luie man tóch fit wordt en blijft. Wij kunnen die vreemde tips wel waarderen.

Arie Boomsma: breathwork en tape voor goede nachtrust

Genoeg geluld van onze kant. We quoten de tipgever, die zich gesteund kan voelen door wetenschappelijk onderzoek (1, 2) rond zijn breathwork. De tape kun je gestoord vinden, het is wel een stok achter de deur om bewust door je neus te ademen, zij het een wat Spartaanse.

“Adem door je neus in plaats van door je mond. Je neus filter de lucht van van alles dat je liever niet in je longen krijgt (vuil, stof, bacteriën, etc). Je kunt jezelf op allerlei manieren trainen in het neusademen”, tipt Arie Boomsma op Instagram, met een bijgevoegd stappenplan.

1. Adem door je neus als je Breathwork doet
2. Adem door je neus op het ritme van je stappen bij een wandeling (4 stappen in, 4 stappen uit)
3. Tape je mond dicht bij een activiteit (zoals grasmaaien, afwassen, stofzuigen)
4. Tape je mond dicht als je gaat slapen

“Dat laatste klinkt drastisch, en ja ook mijn vrouw lacht soms liefdevol om me als ik weer eens met zo’n experiment aan kom, maar dat neusademen levert veel op; je wordt frisser wakker, hebt meer energie, herstelt sneller tijdens en na trainingen en het heeft volgens de wetenschap ook nog allerlei gezondheidsvoordelen.”

“Eerlijk gezegd is het ook gewoon leuk om over het ongemak van zo’n handeling heen te stappen en zoiets gewoon eens te proberen. Waarschuw wel even je partner of huisgenoot als je niet alleen woont (misschien zijn ze blij, want een neusademer snurkt over het algemeen aanzienlijk minder!)”, besluit Arie Boomsma.

Beter slapen volgens de wetenschap

Arie Boomsma is met zijn breathwork niet de enige die tips deelt om beter te slapen. Lees hier ons interview met neurofysioloog Leo van Woerden.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.