Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze vergeten toeslag van 1.332 euro kun je tot 1 september innen

De belastingaangifte over 2022 ligt inmiddels achter ons. Grote kans dat je jouw voorlopige en definitieve aanslag hebt ontvangen. En dat komt goed uit, want je hebt nog twee dagen tijd om je zorgtoeslag over datzelfde jaar aan te vragen.

En die aanvraag is voor veel Nederlanders de moeite waard, want de toeslag kan – zonder fiscaal partner – oplopen tot 1.332 euro over het jaar 2022. Had jij vorig jaar wel een fiscaal partner en kom je in aanmerking voor de maximale zorgtoeslag? Dan loop je zonder aanvraag het risico tot zelfs 2.544 euro weg te gooien.

Uit cijfers van Dienst Toeslagen blijkt dat veel Nederlanders die recht hebben op zorgtoeslag geld laten liggen. Zo’n 10 procent van de mensen die in aanmerking komen, dienen geen aanvraag in. In praktijk komt dat neer op zo’n 700 duizend mensen.

Zorgtoeslag voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

Allereerst is het – wellicht vanzelfsprekend – vereist dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt. Daarnaast is de zorgtoeslag door de Nederlandse overheid in het leven geroepen om zorg betaalbaar te houden voor iedereen. Daarom is de zorgtoeslag inkomensafhankelijk. Ook moet je minimaal 18 jaar of ouder zijn.

Inkomensgrenzen

In 2022 was de uiterste inkomensgrens voor zorgtoeslag gelijk aan 31.998 euro bruto op jaarbasis. Dat betekent niet dat iedereen met een inkomen tot 31.998 euro aanspraak maakt op de genoemde 1332 euro. Dat bedrag is namelijk de maximale zorgtoeslag voor mensen zonder toeslagpartner.

Had je een inkomen van maximaal 22.000 in 2022? Dan kom je in aanmerking voor de maximale zorgtoeslag. Met een fiscaal partner is de inkomensgrens ruimer. Tot een gezamenlijk van 40.994 euro over belastingjaar 2022 kun je aanspraak maken op zorgtoeslag.

Maximaal vermogen

Om in aanmerking te komen is er een maximaal vermogen vastgesteld. Om aanspraak te maken op zorgtoeslag over 2022, mocht je vermogen op 1 januari 2022 zonder fiscaal partner niet hoger zijn dan 120.020 euro en met een fiscaal partner niet hoger dan 151.767 euro.

Zorgtoeslag in 2023

Gelukkig ben je voor je aanvraag over 2022 nog niet te laat. Maar ook dit jaar is er grote kans dat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Uit berekeningen van Independer blijkt dat er – dankzij de verruimde inkomensgrenzen – dit jaar zo’n 7 miljoen Nederlanders een beroep kunnen doen op de toeslag.

Niet alleen de vermogensgrenzen zijn namelijk verruimd. Ook mag je dit jaar zonder toeslagpartner tot 38.520 euro bruto op jaarbasis verdienen. Met toeslagpartner kom je tot 48.224 euro in aanmerking.

Je hebt tot 1 september de tijd om je aanvraag voor zorgtoeslag over 2022 in te dienen. Weet je niet zeker of je in aanmerking komt? Dan kun je via Dienst Toeslagen gratis een proefberekening maken.

Zoveel contant geld mag je thuis belastingvrij bewaren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.