Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Netflix reageert op paniek rondom Avatar: The Last Airbender

Fans van Avatar: The Last Airbender hebben anno 2020 nog steeds een trauma van de gelijknamige live-action adaptatie uit 2010.

Een misbaksel van een film die fans van de cartoon het liefst zo snel mogelijk vergeten. Het was dan ook meteen even slikken toen Netflix aankondigde dat het met een live-action serie komt.

Slecht nieuws rondom Avatar: The Last Airbender

Door onder andere Death Note en Fullmetal Alchemist heeft de streamingdienst een matig track record als het om adaptaties van anime(-achtige)-series gaat.

Gelukkig was er ook meteen een grote geruststelling: Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko zouden aan het roer staan van de Netflix Original. Oftewel, de makers van de fantastische originele animatieserie.

Vorige week kwam het slechte nieuws echter naar buiten dat zowel DiMartino als Konietzko het project hebben verlaten. Niet vanwege contracten of bedragen, maar vanwege de worst nightmare van de fans: de creatieve richting van het project.

Netflix reageert op ophef

Daardoor verloren veel fans van The Last Airbender meteen hun vertrouwen in het project. Nu Netflix blijkbaar niet de visie van de makers van de originele serie wilt uitvoeren, lijkt de kans op een bevredigend eindresultaat kleiner dan ooit.

En zelfs al zou de serie goed uitpakken: dan is het verhaal alsnog niet het volgende hoofdstuk dat de makers van de originele serie voor ogen hadden. Je raadt het al: men ging los op sociale media.

Ophef waar zelfs Netflix niet meer omheen kon. Tegenover The Verge reageerde de streamingdienst op alle commotie:

“We hebben respect en bewondering voor Michael en Bryan en het verhaal dat ze hebben gemaakt met de Avatar-animatieserie. Hoewel ze ervoor hebben gekozen om het live action-project te verlaten, hebben we vertrouwen in het creatieve team en hun versie,” aldus Netflix.

Fans begonnen zich vervolgens nog meer op te winden, omdat Netflix zich geen zorgen lijkt te maken. Tja, wat verwacht je dan? Dat de grootste streamingdienst ter wereld in een reactie toegeeft dat het een probleem heeft en het vuurtje alleen maar verder op gaat stoken?

Kwestie van afwachten

Voorlopig blijft het een kwestie van afwachten waarmee Netflix op de proppen komt. Hopelijk wordt het een serie waar fans en nieuwkomers alsnog van kunnen genieten, ondanks dat het misschien niet het verhaal is dat de makers wilden vertellen. Ooit, hopelijk, krijgen we alsnog te horen wat hun visie was.

Statement van DiMartino en Konietzko

Check hieronder het statement van Michael Dante DiMartino en Bryan Konietzko:

“Velen van jullie hebben me om updates gevraagd over de Avatar live-action Netflix-serie. Ik kan jullie eindelijk vertellen dat ik niet langer betrokken ben bij het project. In juni van dit jaar, na twee jaar bezig te zijn geweest met het ontwikkelen van de serie, namen Bryan Konietzko en ik de moeilijke beslissing om de productie te verlaten.

Toen Bryan en ik in 2018 tekenden voor het project, werden we ingehuurd als uitvoerende producenten en showrunners. In een gezamenlijke aankondiging voor de serie zei Netflix dat het vastbesloten was onze visie voor deze hervertelling te eren en ons te ondersteunen bij het maken van de serie. En we lieten zien hoe enthousiast we waren over de kans om aan het roer te staan. Helaas ging het niet zoals we hadden gehoopt.

Kijk, dingen gebeuren. Producties zijn uitdagend. Er doen zich onvoorziene gebeurtenissen voor. Plannen moeten veranderen. En als die dingen op andere momenten in mijn carrière waren gebeurd, probeerde ik als een Air Nomad te zijn en me aan te passen. Ik doe mijn best om met de stroom mee te gaan, ongeacht welk obstakel opduikt. Maar zelfs een Air Nomad weet wanneer het tijd is om zijn verliezen te beperken en verder te gaan.

Ik begon opnieuw te evalueren wat echt belangrijk is in mijn leven en wat ik wilde doen met wat er van over is. Ik heb wat advies ingewonnen van oom Iroh. Ik reflecteerde en begon mezelf de grote vraag te stellen: “Wie ben je en wat wil je?”

Ik zocht ook wijsheid van stoïcijnse filosofen die de focus leggen op het onderscheid maken tussen wat binnen onze controle valt en wat niet. Ik realiseerde me dat ik geen controle had over de creatieve richting van de serie, maar wel hoe ik reageerde. Dus koos ik ervoor om het project te verlaten. Het was de moeilijkste professionele beslissing die ik ooit heb moeten nemen, en zeker niet een die ik licht opvatte, maar het was noodzakelijk voor mijn geluk en creatieve integriteit.

En wie weet? Netflix’s live-action versie van Avatar heeft het potentieel om goed te zijn. Het kan een show blijken te zijn waar velen van jullie van gaan genieten. Maar waar ik zeker van kan zijn, is dat welke versie ook op het scherm terechtkomt, het niet zal zijn wat Bryan en ik voor ogen hadden of van plan waren te maken.

Ik wil ook duidelijk zijn dat dit niet het einde betekent van mijn betrokkenheid bij het Avatar-universum. Deze verhalen en personages zijn belangrijk voor mij en de hernieuwde interesse en opwinding in Avatar en Korra was inspirerend om te zien.

Het schrijven van deze brief heeft me een zwaar hart bezorgd. Ik weet dat velen van jullie teleurgesteld en gefrustreerd zullen zijn door dit nieuws. Ik begrijp het. Ik deel jullie teleurstelling en frustratie. Ik erken ook dat deze creatieve tegenslag klein is in vergelijking met de problemen waarmee we als samenleving momenteel allemaal worden geconfronteerd.

Gelukkig bood Iroh daar ook wat wijsheid in: “Soms is het leven als deze donkere tunnel. Aan het einde van de tunnel kun je niet altijd het licht zien, maar als je gewoon blijft bewegen kom je op een betere plek. ”

Mogen we allemaal in beweging blijven en naar een betere plek komen.

Bedankt voor het lezen en voor je voortdurende enthousiasme voor het Avatar-universum.

Met dankbaarheid,

Michael Dante DiMartino”

The Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.