Felix Decavel
Felix Decavel Sport 31 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Duurste Belgische transfer ooit is een frauduleuze FIFA-farce

Een som van 25 miljoen euro. Daarmee heeft promovendus (!) RWDM zojuist het record gebroken van duurste inkomende transfer ooit in België. Maar Ernest Nuamah zal geen één minuut in het shirt van de Brusselaars te bewonderen zijn. Een regelrechte farce, allemaal onder het goedkeurende oog van de FIFA.

De Ghanees wordt namelijk meteen verhuurd aan Olympique Lyon, dat ‘toevallig’ dezelfde eigenaar heeft als RWDM: John Textor. En beide clubs doen alsof hun neus bloedt.

De 19-jarige Ghanese winger werd niet eens voorgesteld of aangekondigd in België, ook al staat hij wel officieel op de Brusselse loonlijst. Ernest Nuamah verkaste de dag zelf nog naar Frankrijk, waar hij nu als huurling aan de slag gaat. Maar waarom nam het veel rijkere Lyon de speler niet gewoon rechtstreeks over van Nordsjaelland?

Duurste Belgische transfer ooit

Ironisch genoeg door ‘Financial Fair Play’. De successen van Olympique Lyon liggen inmiddels al een tijdje in het verleden. Sinds de komst van de oliesjeiks bij PSG lag een Ligue 1-titel nooit echt meer binnen handbereik. Mede daardoor verkeert de Franse traditieclub in financieel zwaar weer. OL kon en mocht de transfersom van 25 miljoen euro – 30 miljoen na bonussen – eigenlijk niet ophoesten. Anders zou het in de problemen komen met de FIFA-regels omtrent Financial Fair Play.

Want niets schreeuwt meer ‘fair play’ dan deze absurde transferconstructie. Om de Franse boekhouding tijdelijk te ontlasten, kocht dubbele voorzitter John Textor de speler dan maar in naam van RWDM. Ernest Nuamah werd daarop meteen uitgeleend aan Lyon, mét verplichte aankoopoptie na het seizoen.

Allerminst Financial Fair Play

Op die manier verschijnt de kost pas volgend jaar op de vieze papieren van Lyon, waardoor de voetbalclub zich dit seizoen meer financiële ademruimte kan veroorloven. Fraude in één wereld, de normale gang van zaken bij de FIFA. Financial Fair Play is het dus allerminst; RWDM fungeert hier als niets meer of minder dan een stroman.

En de club van voormalig publiekslieveling Johan Boskamp zalf zelf voor de gevolgen opdraaien. Want volgend jaar zal RWDM aan de FIFA moeten verklaren hoe het de transfer van Ernest Nuamah heeft kunnen bekostigen met een werkingsbudget dat een fractie is van de transfersom. Zonder kapitaalinjectie van voorzitter John Textor wordt dit zo goed als onmogelijk.

Hoe dan ook zal de duurste inkomende Belgische transfer ooit, geen één seconde vervolmaken in de Jupiler Pro League. Een FIFA-farce van jewelste. Maar dat zijn we intussen gewoon.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.